Idén om att vårdavdelningarna skulle kunna konsultera sjuksköterskor från intensivvården föddes när man insåg att sjuksköterskor på vårdavdelningarna inte alltid hade någon erfaren kollega att fråga till råds – speciellt under jourtid.

– Sjuksköterskorna som arbetar inom intensivvåden har bred kompetens och jobbar dagligen med saker som kan vara mer ovanliga på en vårdavdelning, t.ex. trakeostomier, centralvenösa infarter och sondmatning, förklarar Eva Barkestad, omvårdnadsledare vid verksamhetsområde anestesi- och intensivvård.

Om vi kan vara ett stöd till våra kollegor på vårdavdelningar så kan vi tillsammans ge en ännu mer patientsäker vård.

– Vi fick medel ur SLL:s innovationsfond och under hösten 2015 kunde vi starta en pilot där IVA-sjuksköterskorna vid behov kunde komma till de tre utvalda avdelningarna. Det föll väl ut och sedan första april 2016 finns omvårdnadskonsulten tillgänglig för alla vårdavdelningar på sjukhuset.

Struktur och statistik

IVA-sjuksköterskor är vana vid att kollegor ställer frågor om saker de känner sig osäkra på redan sedan tidigare, men det som är nytt nu är att det blir strukturerat och att omvårdnadskonsulterna loggar och för statistik kring vad det handlar om.

– Vi hoppas också att konsultfunktionen ska få sjuksköterskorna på vårdavdelning att känna att det är okej att ringa och fråga. En tanke med omvårdnadskonsulterna är att frågorna i förlängningen ska kunna leda till en högre kompetensnivå på vårdavdelningarna – i och med att konsulten inte bara ’fixar problemet’ utan låter den frågande sjuksköterskan få handledning att göra själv utföra den handling hen känner sig osäker på. Vår förhoppning är att om vi kan vara ett stöd till våra kollegor på vårdavdelningar så kan vi tillsammans ge en ännu mer patientsäker vård, avslutar Eva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.