Lungmedicin är en verksamhet som har vuxit fram snabbt och lite i skymundan – men hela tiden i händerna på överläkare Samy Abdel-Halim. I dag har enheten för lungmedicin landets kortaste ledtider när det kommer till lungcancerpatienter visar statistik från Regional Cancercentrum, RCC; tre till fem vardagar arbetsdagar från remissinkommande till första läkarbesök.

Dessutom arbetar enheten med en enastående teknik kallas SuperDimension. SuperDimension är ett speciellt navigationsbronkoskop som når perifera lungförändringar.

Vad är speciellt med SuperDimension?

– Vid röntgenundersökning är det vanligt att hitta bifynd i form av lungförändringar som kan vara godartade eller utgöras av cancer. För att ställa säker diagnos krävs en biopsi (vävnadsprov). De flesta förändringar ligger perifert, det vill säga utanför centrala luftrör och kan inte nås med normal bronkoskopi.

Idag tas biopsier från perifera lungförändringar i första hand via punktion utifrån med hjälp av röntgen. Detta medför ökad risk för komplikationer och behov för kontroller efter ingreppet. Med SuperDimension kan man navigera till dessa perifera förändringar och ta vävnadsprover med stort säkerhet utan ökade risker för komplikationer.

Det är således ett viktigt verktyg för att ställa cancerdiagnos tidigt, vilket är betydelsefullt för snabb start av behandling och fortsatt omhändertagande, förklarar överläkare Samy Abdel-Halim.

Denna film från Medtronic visar hur SuperDimension fungerar.
https://youtube.com/watch?v=qbZb74OQx5c

Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.