Det är inte bara patienter som behöver omvårdnad på ett sjukhus. Olof Ugander är sängkontrollant på Danderyds sjukhus och ser till att sjukhusets sängar är servade och spritade.

Ser du en lapp där det står ”spritat och kontrollerad”, då vet du att den sängen har varit hos oss på Sängcentralen. Det är en sängpool för hela sjukhuset där vi reparerar och fixar trasiga sängar och där jag arbetar två dagar i veckan.

Kollar sängarna enligt checklista

Det första jag gör när jag kommer till jobbet är att heja på min kollega Ronnie Andersson och byta om till arbetskläder. Sedan börjar arbetsdagen på riktigt och jag går till buffertförrådet där alla sängar som behöver ses över förvaras. Jag arbetar enligt en checklista som jag bockar av under arbetets gång. Jag kollar att sängramen är rak, att handkontrollen fungerar som den ska, så att sängen kan åka upp och ner och att ryggdelen kan justeras. Grindarna får också en koll, så de fungerar som de ska. Jag lagar mindre fel, men större åtgärder som exempelvis svetsning vid sprickbildningar får Ronnie ta hand om.

Använda ”Lillnisse” roligast på jobbet

Jag tycker nog att skruva i skruvar och använda ”Lillnisse” är roligast på jobbet. ”Lillnisse” är en ångtvätt som ser ut som en liten dammsugare och effektivt tar bort smuts och blod på sängarna. När sängarna är färdigfixade spritar jag av dem och allra sist sätter jag på en lapp på sängen där det står ”spritad och kontrollerad”. Då är sängen klar för användning.

Jag började i november förra året och jag trivs väldigt bra. Alla jag möter är trevliga och jag är en i gänget med Ronnie och de andra kollegorna på vaktmästeriet.

Foto: Cecilia Larsson Lantz
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.