För att verksamheten på ett sjukhus ska flyta på måste även ordningen upprätthållas. Magnus Eklund är en av sjukhusets ordningsvakter.

Mycket av mitt arbete som ordningsvakt går ut på att gå runt på sjukhuset och synas. Akutmottagningen, gynakuten, huvudentrén samt vissa avdelningar som är utsatta för hot och våld är obligatoriska platser som jag och mina kollegor besöker flera gånger per dygn.

Finns till hands om stämningen blir hotfull

Ofta brukar jag prata med medarbetarna i informationsdisken, med lokalvårdare och med vaktmästare som vi stöter på. De har bra koll på vad som händer och vilken stämning som råder på sjukhuset. Akutmottagningen brukar ringa oss när de känner att en situation riskerar att bli hotfull. Det kan vara en patient eller anhörig som uppträder stökigt eller är hotfull mot medarbetarna. Många gånger behöver vi inte ingripa utan det räcker att vi håller oss lite i bakgrunden för att trygga vårdpersonalen så de kan göra sitt arbete.

Ska trygga vårdpersonalen

Jag kan känna att jag och min kollega bidrar till en lugnare stämning, men i vissa fall kan det kännas tvärtom, att personer blir provocerade av vår närvaro, då håller vi oss i bakgrunden och backar upp vid behov. Vår uppgift är att trygga vårdpersonalen.

Innan jag började här arbetade jag som ordningsvakt på Karolinska sjukhuset i Solna och innan dess i tunnelbanan. Det är som natt och dag att arbeta som ordningsvakt i tunnelbanan jämfört med på sjukhus. Här är det mycket lugnare.

Foto: Cecilia Larsson Lantz

Läs mer om andra av ”vårdens stöttepelare” på sjukhuset.

Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.