Det är inte bara patienterna som behöver omvårdnad på ett sjukhus. Även magar ska mättas i samklang med vårdplanen. Alex Rajabi är dietkock på Danderyds sjukhus.

Jag arbetar på restaurang Fontänen och delar min arbetstid som dietkock och som restaurangkock. Som dietkock får jag beställningar på specialkost för patienter från avdelningarna, ofta är det kost som inte får innehålla gluten, laktos, kött eller fisk. Jag läser av beställningarna från en dator, men ibland kommer en beställning på telefon ”à la minute” för en nyinskriven patient och då har jag 30 minuter på mig att tillreda något.

Älskar vegetariskt

Det är en utmaning att laga specialkost som ska smaka bra eftersom jag måste vara försiktig med kryddor och salt. Jag får mest uppskattning för den vegetariska specialkosten och det kanske beror på att jag själv älskar vegetarisk mat! Broccoli är en fantastisk grönsak som man kan göra smakrika soppor och gratänger på.

För mig är det viktigt att jag kan röra mig mellan dietköket och restaurangköket och om jag måste välja så tycker jag att det är roligast att arbeta i restaurangköket där jag kan improvisera med kryddor och smaker. I dietköket måste jag följa recept.

Från skomakare till kock

Jag har varit på sjukhuset i åtta månader och trivs jättebra på min arbetsplats, vi har roligt tillsammans. Jag kommer från Iran där jag arbetade som skomakare, men jag har alltid varit intresserad av matlagning. Jag har bott i Sverige i 13 år och det var här som jag utbildade mig till kock.

Foto: Cecilia Larsson Lantz

Läs mer om andra av ”vårdens stöttepelare” på sjukhuset.

Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.