Sommaren 2016 har de kliniska omvårdnadsledarna funnits på ortopedkliniken i lite mer än ett år och omvårdnadsledaren Jessica Ericsson tycker att det fungerar bra.

– Som omvårdnadsledare ser jag till att medarbetarna ”drar” åt samma håll. Jag gillar att vara en förebild i omvårdnadsarbetet och att bidra till en bra arbetsmiljö, säger Jessica.

De kliniska omvårdnadsledarna är erfarna sjuksköterskor vars roll är att ha överblick över det direkta patientarbetet och se till att alla på avdelningen arbetar målmedvetet och tillsammans. De är också med ansvarsgrupperna och delaktiga i förbättringsarbeten på kliniken.

Omvårdnadsledaren handleder och ger feedback till kollegorna i det dagliga arbetet och ser till att nyanställda får en bra introduktion.

– Jag ser till att vi planerar arbetet, att vi tar hand om varandra. Jag vägleder nya sjuksköterskor när de har börjat hos oss och jag planerar förbättringsarbeten tillsammans med cheferna, berättar Jessica Ericsson.

Karriärväg för sjuksköterskor

I och med rollen som klinisk omvårdnadsledare har det skapats en karriärväg för sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig men ändå vara kvar i det kliniska arbetet. Det ger en möjlighet att utveckla kompetensen som arbetsledare samtidigt som funktionen skapar bättre förutsättningar för patienten.

– Utöver kompetenshöjningen hos omvårdnadsledarna tror vi att det har gett en större trygghet även till andra medarbetare – och i och med det även förbättrat patientsäkerheten, säger chefsjuksköterska Nina Karlsson Forsberg.

Nyfiken på Jessica? Lyssna på hennes berättelse i podden Akutsjukhuset!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.