– Det är svårt för oss alla att inse att livet tar slut. Man har blivit läkare för att bota och lindra. När aktiv behandling avslutas kan man känna att man inte har något mera ett erbjuda fast vi i själva verket kan göra mycket för patienten och anhöriga. För mig som läkare kan det vara en utmaning att fastställa tidpunkten för övergång från botande till lindrande vård, säger Annika Alvelius, biträdande överläkare vid njurmedicinska kliniken.

Tid att planera

Kommunikation mellan yrkeskategorier om vad man iakttar bidrar till en säkrare prognos. Och en säkrare prognos bidrar till att personalen hinner inleda brytpunktssamtal i god tid.

Det är oerhört viktigt att identifiera ett palliativt vårdbehov i god tid och vara lyhörd för patientens önskemål för att kunna ge patienten möjlighet att planera för sin sista tid i livet.

Behandlingen förändras över tid

– Jag jobbar med kroniskt njursjuka patienter. En del kan behöva livsuppehållande dialysbehandling som kan bli väldigt krävande sent i sjukdomsförloppet. I början är målet med behandlingen att förbättra medicinska värden men med tiden förändras målet till att bli symtomlindrande.

Eftersom behandlingen är något som förändras över tid är det väldigt viktigt att vårdpersonalen och patienten med närstående blir ett team och har kontinuerliga samtal om målet med behandlingen.

– Det är en utmaning att ge komplicerad medicinsk information till patienten på ett begripligt sätt, och att integrera det med patientens emotionella behov just där och då, säger hon.

Foto: Cecilia Larsson Lantz
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

En kommentar om “Vård vid livets slut – njurmedicin

  1. Fint att se att njurmedicinska kliniken håller uppe traditionen!! Speciellt för de äldre dialyspatienterna är det angeläget att tala om hur sista tiden kan levas, och göra det med jämna mellanrum.
    Nyfiken att höra om ni utvecklat någon speciell rutin för denna viktiga process. Lycka till!!
    Jonas Berglund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.