– Det är en naturlig del av livet att dö. Vi glömmer bort det ibland i vår iver att bota. Det man kan göra och bör göra är inte alltid samma sak – vi måste våga prata om det, säger Annie Bergström, biträdande chefsjuksköterska, hjärtsviktscentrum.

Specialistsjuksköterska palliativ vård

Annie Bergström håller på att utbilda sig till specialistsjuksköterska inom palliativ vård. Hon har arbetat länge på avdelning 96 där de vårdar patienter med hjärtsvikt som befinner sig i livets slutskede.

– Vi har bra rutiner, men det är viktigt att förstå att det finns mer kunskap att ta del av i det här arbetet. På utbildningen handlar det bland annat om den palliativa vårdens värdegrund, symtomhantering och systemförändring.

Viktigt att registrera vad som görs

Den personcentrerade vården är grunden. I sjukhusets rutiner ingår det att registrera alla avlidna i svenska palliativregistret.

– I registret kan vi se om vi gör rätt saker. Vi checkar om vi haft brytpunktssamtal, alltså samtal med patient och närstående om när vården övergår från kurativ till palliativ vård, vilka läkemedel som var insatta och om patienten hade trycksår när hen dog. Det fungerar som kvalitetssäkring och är ett viktigt verktyg.

Palliativt konsultteam

Det kan vara svårt att avgöra hur man ska agera när en person ligger för döden och sjukhusledningen har fattat beslut om att vi ska ha ett palliativt konsultteam på sjukhuset som man kan kontakta för stöd i svåra frågor.

– Det känns också bra att gå den här utbildningen, den gör att jag får kraft bakom mina ord kring hur vi ska jobba med palliativ vård.

Foto: Cecilia Larsson Lantz

#prataomdöden

Läs mer om hur Danderyds sjukhus arbetar med vård i livets slutskede under hashtaggen #prataomdöden som vi använder här och på vår webbsida www.ds.se.

Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.