Peter Tamminen, specialistsjuksköterska, njurmedicin:

– På 90-talet utbildade jag mig inom mulitmedia, som det hette då. Sedan jobbade jag några år på Nokia i Finland, med att göra webbsidor och sådant. Men jag gillade inte riktigt att sitta still hela dagarna och bara titta på en dator. Jag bestämde mig för att lämna jobbet, ta en paus från yrkeslivet och började då resa runt i världen, till bland annat Indien, Japan, Australien och USA. När jag kom hem hade jag en liten trettioårskris och visste inte vad jag skulle göra.

Utbildning som leder till jobb

Den yrkesvägledare jag gick till med min beslutsvånda trodde att konst-terapeut var ett yrke för mig. Det trodde inte jag. Jag ville ha en utbildning som ledde till jobb och satsade därför på att bli sjuksköterska. För att få en känsla av hur det skulle vara att arbeta på sjukhus jobbade jag en tid som sjukhusstädare. Efter fem år som sjuksköterska vidareutbildade jag mig till specialist inom njurmedicin.

Både teknik och omvårdnad

Dialysområdet är en mycket intressant miljö att jobba i, då det är en blandning av teknik och omvårdnad. Man vet aldrig vad som kommer att hända under ett arbetspass. Jag träffade kärleken i Sverige och när jag flyttade hit sökte jag bara jobb på ett ställe – Danderyds sjukhus – och fick det. En sak jag gillar inom sjukvården är att jag hela tiden får utbilda och utveckla mig. Om jag skulle byta karriär helt så skulle jag kunna tänka mig att jobba i filmbranschen – det verkar coolt!

Foto: Carin Wesström
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.