Under hösten 2017 har en grupp nyanställda undersköterskor fått utbildning i akutsjukvård.

Bra väg in för undersköterskor

– Den här utbildningen är en jättebra väg in för undersköterskor som vill jobba på akutsjukhus. Vi får konkreta tips och övningar som ger oss en bra ”verktygslåda”. Det är skönt att komma in i en ny arbetsgrupp med detta i ryggen och känna att man både kan delta i och bidra till vårddiskussionerna. Några av de moment vi fått här, t.ex. förflyttningsteknik, fallprevention och bemötande av dementa tycker jag borde ingå i kompetenskortet. Jag är väldigt glad över att ha fått denna möjlighet – det är en stor grej att få ett sånt här förtroende, det gör att man vill ta mer ansvar, säger Martin Sundberg, undersköterska, bemanningscentrum.

Undersköterskorna tränar svepning

Ett av momenten handlar om att öva svepning. Varje år avlider ca 700 personer på Danderyds sjukhus. Förutom att tvätta och klä den avlidna så ska rummet göras i ordning så fint och värdigt som möjligt. Med respekt för olika trosbekännelser eller andra önskemål försöker man i den möjligaste mån möta de närståendes önskan.

– För vissa undersköterskor är det ett vanligare inslag i vardagen att ta hand om avlidna än för andra, säger äger Nina Öhnfeldt, biträdande chefsjuksköterska på njurmedicin, som tillsammans med undersköterskan Sofia Sjölin höll delkursen i palliativ vård.

Det finns en checklista att följa och det är den som används vid detta träningstillfälle.

– Prata med och använd samma ord och uttryck till en avliden, som när ni tar hand om en sängliggande patient, förklarar Nina.

Extra trygghet i teamet

– Den här utbildningen är något som alla vinner på. Undersköterskorna blir säkrare i sin roll och mer kompetenta. Vi har många sjuksköterskor som är unga och nyutexaminerade och det skapar en extra trygghet i teamet att då ha en kompetent akututbildad undersköterska med sig. Det innebär givetvis en extra trygghet även för patienten, säger Nina.

Multisjuka och sköra patienter

– Med allt fler patienter som kan betecknas multisjuka eller sköra måste vi vara riktigt bra på att ta hand om patientgruppen på ett proffsigt och effektivt sätt. Här spelar undersköterskorna en avgörande roll då det är de som i praktiken ser till att patienten faktiskt återhämtar sig efter sin akuta sjukdom utan att drabbas av vårdskador såsom trycksår och fall. Undersköterskeprogrammet är därför en bra utbildningssatsning för att kompetenssäkra vad en undersköterska kan på Danderyds sjukhus, säger Johan Ejerhed, specialistläkare och processledare allmän internmedicin.

Intygsutdelning, introduktions- och kompetensutvecklingsprogram för undersköterskor. Helena Lindén delar ut intyg och talar.

Roligare ju mer man vet

I november fick undersköterskorna efter avslutad utbildning ta emot sina kursintyg – med stor stolthet.

– Det är världens finaste jobb att vara undersköterska och om man får chans att vidareutbilda sig inom sitt yrke är det bara man själv som sätter gränsen för hur bra man kan bli, säger Jonna Mjörnell, medicinkliniken.

Benny Sätterström, även han på medicinkliniken, håller med:
– Som undersköterska kan jag välja om jag vill vara med på ronden och lära mig mer om både mina patienter och om deras sjukdomar. Jag vill vara med och det känns roligt att få chans att lära sig så mycket nytt!

– När vi får mer utbildning än den grundläggande utbildningen inom vård- och omsorgsprogrammet så får vi också insikt i varför vi gör på ett visst sätt. Det är mycket roligare att jobba när man förstår alla led i vårdandet, att det jag gör hänger ihop med något mer, säger Martin Sundberg.

Foto: Johan Adelgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.