– Jag heter Fredrik Runsköld och är ledningsansvarig sjuksköterska på Danderyds sjukhus akutmottagning. Mitt arbete handlar inte om att peka med hela handen och bossa över folk. Alla vet vad de ska göra. Mitt jobb är att få allt att flyta och se till att vi hela tiden har beredskap inför större larm.

Fredrik trivs bra på akuten men är av naturen ganska nyfiken och rastlös så under årens lopp har han arbetat en del utomlands, inte sällan under tuffa förhållanden i konfliktdrabbade länder.

– Vi blev evakuerade från ett sjukhus i norra Sudan och slog läger mitt ute på savannen. Jag hade inget tält, bara myggnät. Jag låg där på rygg och tittade upp på himlen, på en miljard stjärnor. Eldar var tända runt lägret för att hålla hyenorna bort. Den lokale byäldsten offrade en get för att helga marken vi hade slagit läger på och shamanen slog ned en pinne i marken och dansade för att hålla ormar borta från lägret. Det funkade inget vidare om jag ska vara ärlig, vi hade mycket orm.

Vägen att vårda gick via lumpen

Det var tack vare lumpen på kustartilleriets sjukvårdsskola som Fredrik fastnade för sjuksköterskeyrket. Med inspirerande lärare fascinerades han över anatomi, patofysiologi och att kunna rädda liv, så efter lumpentiden gick han sjuksköterskeutbildningen i Eskilstuna. Där blev han kvar och arbetade på akutpsykiatrisk avdelning.

– Jag har haft nytta av de där åren på psyket. Jag har blivit ganska bra på att läsa av människor och kunna bedöma vad som är hotfullt och vad som är skrammel. Oftast är det de anhöriga som är hotfulla. De är frustrerade, oroliga, trötta, hungriga, törstiga och så är det någon liten grej som tippar dem över kanten. Jag tror att den lågmälda arga typen är farligare än de som skriker och gormar.

Lyssna på Fredriks berättelse som handlar om uppdrag för Röda korset, varför han fick nog av arbetet i läkemedelsbranschen och hur det går att kombinera familjeliv med sug efter äventyr.

Är du intresserad av att jobba på akutmottagningen? Se vilka tjänster vi erbjuder just nu!

Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.