Robotkirurgi, det vill säga robotassisterad kirurgi, har funnits i Sverige ca tio år. Utvecklingen inom området går snabbt framåt. Robotsystemen utvecklas och fler kirurger lär sig den nya tekniken.

Robotkirurgi gör det möjligt för kirurger att operera med högre precision som gör ingreppen säkrare och medför snabbare återhämtning för patienten jämfört med öppen kirurgisk teknik. Sedan början av 2014 utför Danderyds sjukhus operationer med hjälp av robotassisterad titthålskirurgi.

Hittills har ca 140 robotassisterade operationer genomförts gällande kolorektalcancer, ett samlingsnamn för ändtarms- och tjocktarmscancer. På Danderyds sjukhus finns i dagsläget tre kirurger som utför den typen av operationer.

Certifierad att lära andra

Sedan oktober 2015 är Danderyds sjukhus det enda sjukhuset i Sverige som är godkänt som ”Case observation Center”, dvs ett sjukhus som är certifierat att träna upp och lära ut kolorektal robotkirurgi till andra sjukhus.

– Fram till idag har vi tagit emot åtta besök, bl a från Västerås, Borås och Mora, men även från Norge och Tyskland, berättar överläkaren Roger Gerjy.

Roger blev i april invald som svensk representant i EARCS (European Academy of Robotic Colorectal Surgery), där 18 av Europas mest framstående kirurger inom robotassisterad kolorektalkirurgi ingår. Han är därmed den enda ”proctorn” i Sverige som är godkänd att utbilda kirurger för robotassisterad kolorektalkirurgi.

Sveriges första proctor även inom godartad gynekologisk kirurgi

Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus är också godkänd som ”Case observation Center” med Sveriges första ”proctor” inom godartad gynekologisk kirurgi, överläkare Ulrika Johannesson.

Borttagning av livmodern med hjälp av robotkirurgi leder bland annat till mindre blodförlust, färre komplikationer, mindre smärta och minimal ärrbildning.

Hittills har ca 150 robotassisterade titthålsoperationer utförts på Kvinnokliniken och en vetenskaplig studie om borttagande av livmodern och eventuell påverkan på bäckenbotten samt sexuell funktion har nyligen startats där överläkarna Ulrika Johannesson och Catharina Forsgren är ansvariga.

Korta fakta gällande titthålskirurgi för kolorektalpatienter

  • Titthålskirurgi är så kallad minimalinvasiv kirurgi, som innebär att det blir ett minimalt ”trauma” för patienten, med väldigt liten skada på vävnaderna.
  • Robotens bildåtergivning i 3D gör det möjligt för operatören/kirurgen att se och arbeta på ställen som med tidigare teknik var omöjliga att nå.
  • Robotassisterad kirurgi tillåter fler vridbara moment för operatören/kirurgen, som ökar rörelsefriheten och gör det möjligt att nå även trånga områden som man med traditionell kirurgi inte kunnat nå.
  • Med hjälp av robotkirurgi kan fler patienter med svårtillgängliga tumörer opereras.
  • Studier har visat att patienten kommer igång snabbare efter ett ingrepp med titthålskirurgi.
  • Mycket tyder på att den sexuella funktionen återhämtas fortare när patienten opererats med robotkirurgi i bäckenorganen, jämfört med traditionell kirurgi. Men det finns ännu inga tydliga vetenskapliga studier som bekräftar det antagandet.
Foto: Cecilia Larsson Lantz

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.