Greta Edelstam, docent på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, fick hösten 2015 ett anslag på 3,2 miljoner kronor för implementering av en egenutvecklad undersökningsstol – ”henstolen Kim”.

– Denna undersökningsstol ska ersätta den gamla gynstolen och underlätta alla undersökningar nedanför naveln – oavsett kön och typ av undersökning. Henstolen passar för såväl gynekologisk som urologisk undersökning, säger Greta Edelstam.

Alla landsting ska ha råd

Den nya undersökningsstolen låter patienten ligga med benen ihop tills undersökningen påbörjas, för att slippa ligga med blottat skrev längre tid än nödvändigt. Underlaget är uppvärmd tempur för att den som undersöks ska kunna slappna av och slippa bli kall. I denna stol slipper en också benstöden, som på de traditionella stolarna sällan blir individuellt inställda.

– Gynstolen har sett likadan ut i 100 år. Det är dags att alla som behöver undersöka underlivet får en mer komfortabel upplevelse som är patientvärdig och som inte inkräktar på integriteten.

För att utveckla idén och en prototyp fick Greta Edelstam ett normkritiskt innovationsanslag från Vinnova, och sedan prototypen testats har hon nu fått ytterligare anslag för att tillsammans med företaget Oscar Instrument påbörja produktion och implementering av stolen på alla enheter som undersöker patienters underliv.

Undersökningsstol på gynmottagningen utvecklad av Greta Edelstam.

– Förvisso finns redan undersökningsstolar utan benstöd men det speciella med denna är att alla landsting ska ha råd att köpa in den. Om stolen i slutändan blir en aning dyrare än den gamla modellen är jag ändå övertygad om att det kommer att jämna ut sig i längden. Det går betydligt snabbare att undersöka en patient som är varm, avslappnad och förhållandevis bekväm i situationen.


Läs mer

SvD:Könsneutrala undersökningar i henstolen ”Kim”
DN: Patient mindre utlämnad i henstolen ”Kim”

Foto: Johan Adelgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.