– Jag brukar säga att svenskarna är fredsskadade. Sverige har inte varit med om krig på över 200 år. Svenskar har inte sett döda kroppar, inte sett vänner dö. Man kan lugnt säga att jag är krigsskadad. Det är inte lätt för en tonåring att se raketer, bomber och döda kroppar.

Lyssna på avsnittet

Ladda ner avsnittet

Prenumerera på podden

iTunes | Andra podd-appar

Det berättar Vafa Divani, undersköterska som är anställd på bemanningscenter på Danderyds sjukhus. Vafa kom till Sverige som 17 åring från krigets Iran. Två år tidigare hade hennes pappa gift bort hennes äldre syster med en man i Sverige. När hennes pappa flyttade till systern och hennes man i Göteborg stannade Vafa kvar i Teheran med sin mamma och småsyskon. Så småningom återförenades familjen i Göteborg, men då var pappan så sjuk att han gick bort två månader senare.

– Pappa hade problem med njurarna och var ofta inlagd på Sahlgrenska. Jag ville ge honom min ena njure. Sedan tänkte jag också att det skulle vara rena drömmen att ligga på sjukhus och få se hur de jobbar.

Vafa gick två år på omvårdnadslinjen i Iran. Hon drömde om att arbeta med människor, känna sig behövd och hjälpa till. Hennes pappa var helt emot hennes yrkesval. Hans uppfattning var att sjuksköterskor har dåligt rykte. ”Över min döda kropp. Vad ska du göra på sjukhus? Flörta med läkare?” brukade han säga.

Men undersköterska blev hon och började på Danderyds sjukhus strokeavdelning 2001. Efter tretton år på stroke kände hon sig klar och ville gå vidare. Via lungmedicin hamnade hon på bemanningscenter och det är det bästa hon gjort.

– Jag gillar variation, att lära mig nya saker och träffa olika människor. Det blir aldrig vardag.

Följ med på Vafas svindlande resa från Iran till Danderyds sjukhus, via Göteborg. Med tre äktenskap längs vägen och sonen Jones. Ibland funderar hon på hur hon orkat att arbeta inom vården så länge och varför hon stannat på Danderyds sjukhus i hela sjutton år. Men på sjukhuset har hon sina bästa vänner, de jobbar och kämpar på, hjälper varandra och gör det bästa av situationen. Det är på Danderyds sjukhus hon känner sig hemma.

Är du intresserad av att bli en del i vårt bemanningscenter? Läs mer här!

Foto: Carin Wesström
Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.