Sara Erixon och Stina Lidbrant, verksamma på Danderyds sjukhus urologmottagning, är Stockholms enda cystoskopister. I hela landet finns bara ett tjugotal högskoleutbildade cystoskopister. Cystoskopi är en undersökning som används för att kontrollera om det finns sjukliga förändringar i urinröret och urinblåsan.

Effektiv kompetensförskjutning

Klinikens sektionschef Mudhar Hasan hörde talas om utbildningen som funnits i Sverige sedan 2014, och insåg att det fanns möjligheter att få ”egna” cystoskopister på Danderydsurologen.

– Kliniken har en lång tradition att låta sjuksköterskor göra saker som traditionellt gjorts av läkare, och detta innebär ju också att sköterskornas jobb frigör tid för läkaren att göra sådant som bara hen kan göra, förklarar han.

Kontinuitet ger trygghet

Sara och Stina gick en distansutbildning under ett år som innebar både praktik och teori. Därefter startades den nuvarande mottagningen som har öppet en dag i veckan.

– Vi märker att patienterna känner sig trygga i den kontinuitet som det ger att vi både gör kontroller och efterföljande behandling, säger Sara.

Större psykisk än fysisk påfrestning

Patienterna som kommer till Sara och Stina är diagnosticerade med cancer och behöver undersökas kontinuerligt för att se om cancern har spridit sig eller – för de som redan behandlats – har kommit tillbaka. Av alla behandlade urinblåsecancrar kommer drygt 50 procent tillbaka inom fem år, och därför är dessa kontroller oerhört viktiga.

– Undersökningen i sig är varken särskilt långdragen eller smärtsam, utan den största påfrestningen är ofta att patienten är rädd och orolig över att vi ska hitta något, förklarar Stina.

Allt fler drabbas av cancer i urinvägarna och en stor anledning är rökning.

– De skadliga ämnena i tobaken går ut i blodet som renas i njurarna. Sedan bildar njurarna urin med giftet kvar och det kan ge cancer i urinblåsan. Det är många som inte tänker på det, förklarar Sara.

Kompetensutveckling och ökad förståelse

Utöver att jobbet blivit mer intressant är också möjligheten till vidareutbildning en lockande karriärväg för sjuksköterskor med kandidatexamen.

– Att vi fått chans att utbilda oss till cystoskopister är väldigt roligt, vi har fått ett annat sätt att tänka och en ökad förståelse för jobbet, säger de enigt.

Är du intresserad av att jobba inom verksamhetsområdet kirurgi-urologi? Här finner du de tjänster som just nu är lediga.
Välkommen!

Foto: Carin Wesström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.