I maj 2015 var Danderyds sjukhus det första akutsjukhuset i Stockholm som började med vårdplanering via video. På ett innovativt och smidigt sätt med modern teknologi stödjer detta en trygg och säker hemgång i samverkan mellan patienter, närstående och andra vårdgivare.

– Att ha möte mellan primärvården, slutenvården och biståndsbedömaren via video i stället för att träffas är något alla vinner på, sa Ellen Malkoch, vårdsamordnare på hjärtkliniken, vid projektets start.

Tekniken i sig har använts länge inom Stockholms kommuner och geriatrik, men är nyare inom akutvård. En stor fördel med videotekniken är att en färdigbehandlad patient kan bli utskriven tidigare.

Enlarge

Peter_Lindton_JAN5538
– Det här är framtiden och det är också en nödvändighet för att vi ska kunna effektivisera våra vårdflöden, säger chefläkare Peter Lindton, som beslutat att detta är en teknik som alla enheter på Danderyds sjukhus ska använda.

– Om vi får till ett samordningsmöte en dag tidigare än förut, så kan vi också skriva ut patienten en dag tidigare. En ytterligare stor vinst är att vi minskar miljöpåverkan då samordnarna inte behöver resa för att hålla möte, och givetvis minskar också kostnaderna, förklarar Ellen Malkoch.

I maj 2016, ett år efter starten, är nästan alla kliniker uppkopplade.

– Vi har mycket goda erfarenheter efter ett år i drift, dock måste vi bli duktigare på att utnyttja den nya tekniken och inte kalla till personligt möte bara för att vi alltid gjort det. Vi har sett att det är både bra ljud- och bildkvalitet och nästa steg är att vårdplanering via video kommer att bli ett krav från biståndsbedömarna för att de ska kunna nyttja tiden effektivt, säger Ellen Malkoch.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.