För stomiterapeuterna Camilla Hållander och Kristina Larsson innebär en stor del av jobbet att ta hand om patienten när stomin väl är på plats, och hen ska lära sig leva med ”påse på magen”, vilket kan vara både fysiskt och psykiskt förändring. Som ensamma i sin profession finns ett stort behov av att nätverka med andra sjukhus och här är de återkommande stomikongresserna ett enastående forum för stomikunskap.

Erfarenhetsutbyte med hela världen

I mars medverkade de på World Council of Enterostomal Therapists i Kapstaden, Sydafrika – en internationell kongress för specialistutbildade stomiterapeuter. Här delar man med sig av forskning, erfarenheter och nyheter inom området.

– Om vi inte får nya intryck och ser hur vården fungerar på andra ställen kan vi ju inte utvecklas. Kristina Larsson

Att skaffa sig den här kunskapen och erfarenheten är något Camilla och Kristina gör för att de brinner för sitt jobb och vill skapa den bästa tänkbara vården för patienterna. Resan bekostade de själva*.

– Om vi inte får nya intryck och ser hur vården fungerar på andra ställen kan vi ju inte utvecklas. Givetvis uppskattar vi kongressen för nätverkandet och kunskaperna vi får men i slutändan är det ju för patienternas skull, säger Kristina.

– Det är vår möjlighet till kompetensutveckling och att skapa nya kontakter i hela världen. Självklart ger det även perspektiv på hur bra vi har det här, att våra patienter till exempel inte behöver göra en egen stomipåse av en gammal plastpåse, fyller Camilla i.

Inte bara kunskap som förmedlas

men – det är inte bara kunskap som förmedlas mellan deltagarna.

– Om en patient i Sverige lägger ned sin stomi och har oanvänt material över så får vi inte ge det till andra, enligt svenska lagar, men då kan vi skicka det till sjukhus i länder där resursbristen är stor, berättar Camilla.

Tack vare nätverkandet har Kristina, som enda svensk, blivit inbjuden till England för en veckas avancerat utbildningsprogram för erfarna stomiterapeuter.

* Sedan 2014 finns en föreskrift från Sveriges Kommuner och Landsting som säger att industrin (t.ex. läkemedelsbolag, producenter av medicinska produkter) inte får bekosta resor, logi eller deltagaravgifter för medarbetare inom kommun och landsting.
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.