I Sverige har alla patienter rätt till andlig vård. Prästen Lisa Axelsson Runeborg tillhör Danderyds församling men har sitt arbetsrum vid Sjukhuskyrkan, där hon tillbringar en stor del av arbetsveckan.

Dagen börjar med ett reflektionsmöte med en arbetsgrupp på en vårdavdelning. Där kan medarbetare bland annat diskutera ämnen som hur de bemöter patienter och närstående i sorg eller förhållningssätt och relationer i arbetsgruppen.

– Det kan bli som en slags gruppterapi, säger Lisa Axelsson Runeborg. Sjukhusprästerna finns inte bara för de som har en religiös tro. Människor som ställs inför stora förändringar i livet möter frågor kring den egna existensen, och jag är expert på att möta dessa frågor – både som andlig generalist och som kristen själasörjare.

Innan mötet med svårt sjuka och döende måste du ha reflekterat över ditt eget liv och död, annars vågar du inte gå in i det känslomässiga rummet, menar Lisa. Vi behöver vara ”passivt aktiva”.

– Sjukvårdspersonal är vana vid att ”fixa” men ibland måste man släppa det och ha modet att våga låta bli. Man kan fråga ”Jag vet inte vad jag ska säga, men får jag vara hos dig en stund?”

Tillförsikt i sorgen

Vintersolen lyser in genom fönstret när Lisa möter ett par som har förlorat sitt barn sent i graviditeten. En minnesstund planeras i Bårhuskapellet.

– Jag brukar kunna känna en tillförsikt efter ett sånt möte, trots att det är så sorgligt. Jag får se hur mycket kärlek och omsorg det kan finnas i en familj.

Efter minnesstunden får familjen en symbolisk gåva med sig som en symbol och ett minne. Finns det syskon brukar de få ett litet gosedjur.

– Vi brukar säga till barnet att gosedjuret har varit med om samma sak som du, och du kan känna er gemenskap och närhet när du har det i fickan.

Hämta kraft i lugnet

Efter lunchen kommer en sjuksköterska till andaktsrummet för att få en liten paus i arbetet. Där kan man besökarna hämta kraft i lugnet och kanske skriva ner en bön eller en tanke i gästboken. På torsdagar är det meditation. Alla är välkomna, och både Bibeln och Koranen finns på flera språk – plus bönemattor och en pil som visar riktningen mot Mecka. Ett viktigt uppdrag för Sjukhuskyrkan är att förmedla kontakt med andra religiösa samfund.

– Du behöver inte ha en tro för att komma till andaktsrummet. Du kan se det som en plats att hämta andan och få en paus.

När eftermiddagen smyger sig på, önskar en svårt sjuk patient att få en mässa på rummet. Lisa packar den lilla väskan med det hon behöver. Nattvardsvinet åker ner i en fickplunta.

– Våra religiösa symboler är inte magiska – de är just symboler som vi själva formar och hjälper oss att ”göra helt” när allt har gått sönder och är kaos. Det är en kraft i sig att ha tillgång till dem.

Symbolerna är viktiga

Utöver de symboler vi vanligen ser använder Lisa en jordglob i form av en badboll som ska symbolisera oss som droppar i guds hav. Hon har även en discokula.

–Den glittrande mosaiken symboliserar att vi är vackra och bra när vi är ensamma men att vi tillsammans blir ännu vackrare – vår del i en helhet är större och finare.

Ingår i katastrofledningen

Sjukhusets grupp för psykologisk katastrofledning, PKL, har möte, och där ingår även sjukhusprästen.

– Vi övar på möjliga scenarier, fortsätter Lisa. Vi inventerar resurspersoner inför en eventuell katastrof då vi kan behöva öppna ett kriscentrum, men vi pratar också om hur vi kan vidareutbilda oss och vilka övningar vi kan använda.

Det är dags att lämna sjukhuset för dagen. Trots all den sorg Lisa möter under en dag känner hon sig inte tyngd.

– Ibland känner jag mig äldre än vad jag är eftersom jag får höra så mycket, men jag vet att jag kan förmedla hopp till människor och hjälpa dem att lätta sina hjärtan – och den känslan väger upp. Jag är som ett slags ställföreträdande hopp, avslutar Lisa innan det är dags att ta bussen hem till de stojande barnen.

Lisa tipsar om Sinnesrobönen

– Det är en rogivande tanke som man kan ha i bakhuvudet vid alla svåra situationer, såväl i mötet med patienter som i livet i stort.

Gud, ge mig sinnesro
att acceptera det
jag inte kan förändra,
mod att förändra
det jag kan
och förstånd
att inse skillnaden.

Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Sök på #prataomdöden för mer information om hur Danderyds sjukhus jobbar med vård i livets slutskede.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.