– Men när ska du börja jobba som barnmorska då Sofia? Det brukar min mormor Ulla, snart 93 år gammal, fråga. Många menar att en riktig barnmorska arbetar på förlossningen. Ingen annanstans. Hon kan inte riktigt acceptera att jag faktiskt varit barnmorska i snart 13 år.

Det berättar Sofia Alsing, barnmorska på mottagningen för sex och samlevnad, även kallad Sesammottagningen, och poddvärd i Akutsjukhuset.

Redan som liten var Sofia fascinerad av kroppen. Inte bara underliv, även om det var det allra mest spännande. Hemma i Karlstad hade hon en fyra år äldre bästis som ritade och berättade hur ett barn blir till. Sofia var åtta år och fick sin första lektion i sex- och samlevnad och tyckte det var jättespännande.

Direkt efter gymnasiet började Sofia plugga till sjuksköterska på Sophiahemmet eftersom hon tidigt visste att hon ville ha ett yrke där man tar hand om människor. I kursen obstetrik och gynekologi träffade hon Gudrun Abascal. En kändis inom barnmorskekretsar och då chefbarnmorska på Danderyds sjukhus.

– Jag blev så imponerad av Gudrun. Hennes sätt att prata om barnmorskeyrket. Allt ansvar och alla utmaningar. Att det fanns så många olika saker man kan arbeta med som barnmorska. Jag tyckte allt lät lika spännande; könssjukdomar, gynundersökningar och förlossningar. Jag blev nästan förälskad i Gudrun och av tanken på att själv bli barnmorska.

Patientmöten

Och så blev det. Sofia utbildade sig till barnmorska men kände tidigt att sexualitet och hälsa lockade mer än förlossningen. Till Sesammottagningen söker sig både kvinnor och män. De patienter som Sofia möter är den otrogna, den bedragna eller den som har haft oskyddat sex och oroar sig för eventuella konsekvenser. Hon möter också kvinnor som tvingats till prostitution. Kvinnor som har sålts till bordeller, drogats och tvingats utföra sexuella tjänster.

Efter mitt första möte med en ung kvinna som varit utsatt för trafficking var jag tvungen att stänga in mig på mitt rum och gråta. Sofia Alsing, Sesammottagningen Danderyds sjukhus

– Jag har mött kvinnor, både unga och gamla, som tvingats till prostitution av olika slag. De kan ha sålts till bordeller, drogats och tvingats utföra sexuella tjänster, ibland ända tills de blir gravida och inte går att sälja längre. Efter mitt första möte med en ung kvinna som varit utsatt för trafficking var jag tvungen att stänga in mig på mitt rum och gråta.

En annan patient som hon aldrig kommer att glömma är mannen som hade slutat att krama sin son och som inte ville ta henne i hand – av rädsla för att smitta andra med HIV. Tack vare drop-in utan tidsbokning kom han till Sesam. Ångestdrivna människor som har en sådan rädsla för att de är sjuka bokar nämligen aldrig tid för att testa sig. Det är för jobbigt.

Foto: Carin Wesström
Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

En kommentar om “Sofia får patienten att prata om det mest privata

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.