På ortopedavdelningarna 59A och 59E har man börjat arbeta med Priotavlan. Den kan enklast beskrivas som en digital variant av den gamla whiteboardtavlan – men givetvis med mer information, som dessutom uppdateras var femte minut.

Priotavlan är ett stöd för avdelningens planering av det dagliga arbetet. Den ger en översikt över avdelningens patienter med information om både de undersökningar och behandlingar som ska göras under dagen eller kommande dagar, men även om rondprioritet.

– Med Priotavlan kan vi både snabbt och lätt se vilka patienter vi har, vilka som ska iväg på andra undersökningar och vilka som är på väg tillbaka till oss. Personalen ser direkt när patienten fått en tid till t ex röntgen och information genereras även automatiskt om att röntgen är utförd samt när svar finns, berättar Nina Karlsson Forsberg, chefsjuksköterska på ortopedavdelning 59 A och E.

Tavlan startas från journalsystemet TakeCare och har onlinekoppling till systemen som används av fyslabb, operationsplanering och röntgen. Man kan även manuellt mata in annan information så som konsult/paramedicin, utskrivningsplanering, vårdtyngd samt andra aktuella undersökningar.

Utöver alla undersökningar så visar tavlan även en indelning av avdelningens vårdlag och alla kolumner kan anpassas för respektive klinik eller avdelning. Med färgkodning visas vilka patienter som är nya eller instabila, vilka som är klara för utskrivning, när utredning pågår och vilka som väntar på annan vårdform.

– Priotavlan hämtar information från TakeCare var femte minut så uppgifterna är hela tiden uppdaterade. Det är ju ett stort lyft jämfört med en manuell uppdatering som givetvis aldrig kan mäta sig med en automatiserad, säger Nina.

Foto: Cecilia Larsson Lantz
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.