På Paramedicinska sektionen på Danderyds sjukhus har man sedan våren 2016, mätt patienternas nöjdhet med hjälp av så kallad Touch Point. Det innebär att patienten får svara på hur sjukhusupplevelsen varit genom att trycka på olika alternativ på en display i entrén. Genom att patienten i direkt anslutning till besöket får möjlighet att svara, och tekniken dessutom är sådan att det är mycket enkelt att medverka – så har man ökat svarsfrekvensen markant.

– Förut har vi skickat hem pappersenkäter där patienter får fylla i hur de upplevt vården men det systemet har inga fördelar. Det är förlegat, det är svårare att minnas hur det var flera veckor efter besöket, det kräver mer av patienten för att enkäten ska bli ifylld och återskickad. Dessutom kommer resultaten flera månader efter besöket, förklarar kvalitetsstrateg Lena Martin.

Nöjda patienter

Resultaten man nu fått fram genom Touch Point visar på fantastiskt nöjda patienter. 98 % svarade ja på frågan ”Var helhetsintrycket vid ditt besök att du var i trygga och säkra händer?”. Den paramedicinska sektionen som bland annat består av sjukgymnaster/fysioterapeuter arbetsterapeuter och dietister tar emot patienter från hela sjukhuset.

– Förut har vi skickat hem pappersenkäter där patienter får fylla i hur de upplevt vården men det systemet har inga fördelar. Det är förlegat, det är svårare att minnas hur det var flera veckor efter besöket. Lena Martin

– Det här innebär att de resultat vi ser på ”vår” Touch Point kan ses som ett betyg på hur patientens hela vårdupplevelse varit, eftersom vi ofta är sista steget ut från sjukhuset. Så jag tycker nog att fler än vi kan ta ära av de fina resultat vi fått, säger Kristina Smedberg, sektionschef på Paramedicinska sektionen.

Under hösten kommer fler enheter på sjukhuset att införa olika varianter av digital mätning av patientupplevd kvalitet och i samband med detta kommer även utbildningstillfällen för hur man skapar en enkät som passar verksamheten för att få ut så mycket som möjligt av mätresultaten.

Foto: Carin Wesström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.