Våren 2016 öppnade hjärtkliniken en akut dagvårdsavdelning, HADVA, vars syfte är att avlasta såväl akuten som vårdavdelningarna och givetvis se till att patienterna inte behandlas som sjukare än vad de egentligen är.

– Till skillnad från den planerade hjärtdagvården kommer patienterna till HADVA direkt från hjärtakuten där de valts ut av en specialist i kardiologi. Här utförs avancerad hjärtekokardiografi, med eller utan stressbelastning, EKG-övervakning, pacemakeravläsningar, labbprover m.m. Detta görs under loppet av några timmar och patienten kan sedan skrivas hem eller läggas in med definitivt svar, berättar Henrik Löfmark, sektionsansvarig läkare för hjärtsektionen på akuten och ansvarig för HADVA.

På HADVA utförs avancerad hjärtekokardiografi och prover under några timmar och patienten kan sedan skrivas hem eller läggas in med definitivt svar.

Mervärde för patienter

Under tiden får patienten vänta i skön fåtölj och erbjuds kaffe och smörgås, eller lunch om det behövs.

– Utöver de positiva effekterna som den ökade servicen och trivsamma miljön utgör, så innebär det att patienter som tidigare låg inne på akutmottagningen snabbt kan sorteras vidare och bli slututredda i ett tidigare skede. Det sparar stora resurser för akutsektionen och skapar därigenom ett mervärde för övriga patienter, som nu erhåller ett ökat fokus och kortare handläggningstider, förklarar Henrik.

Kapa flaskhalsar

Tanken med HADVA är inte att omfördela patienter så någon annan blir mer belastad utan snarare att hitta snabbare vägar och mer effektiva utredningsvägar där man kapar ”flaskhalsar” i processen.

– Det vi har sett efter att varit igång i två månader är att färre patienter läggs in på slutenvårdsavdelning för att genomgå utredningar eller övervakas inför att genomgå så kallade polikliniska utredningar. Vi kan erbjuda ett stort antal patienter snabbare utredningar än tidigare i en för patienten lugnare miljö. Här finns det större utrymme att ställa frågor och få utförlig information kring sitt sjukdomstillstånd, avslutar Henrik.

Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.