Karin Uhlin, specialistläkare i rehabiliteringsmedicin, berättar om hur det fungerar med smärtrehabilitering för patienter som behöver tolk.

– Jag jobbar med patienter med långvarig smärta. Sedan 2015 har mitt team arbetat i projektform med patienter i behov av språktolk.

Många är traumatiserade och har levt under mycket svåra omständigheter. Det finns ett samband mellan långvarig smärta och psykisk hälsa. Smärtan påverkar ofta den psykiska hälsan och den psykiska hälsan kan ofta påverka smärtupplevelsen.

I mitt team arbetar vi med ACT, som innebär att man försöker hitta ett sätt att förhålla sig till sin smärta så att man kan komma vidare i livet. Det kan vara en utmaning eftersom många kommer från kulturer där de är vana att läkaren skriver ut medicin som ska hjälpa mot ett ”fysiskt fel” och psykologhjälp kopplar de ofta ihop med galenskap.

"Smärtan påverkar ofta den psykiska hälsan och den psykiska hälsan kan ofta påverka smärtupplevelsen."

Vi är ett stort team med flera olika professioner och som jobbar runt patienten, det är en styrka och tillgång både för oss i teamet och för patienten. För oss är det Vi tycker att det är viktigt att anhöriga är med i rehabiliteringen, men det är vanligt att våra patienter vill ”förskona” familjen. Dessa kulturella skillnader är ofta svårare att hantera än de språkliga.

Vi arbetar med tolk, både i grupp och individuellt, vilket gett oss många insikter. Det är viktigt att tänka på att tala tydligt, med enkla meningar och att avsätta tillräckligt med tid för samtalet. Ibland försöker vi klara oss utan tolk och jobbar med enkla meningar och bilder. Jag upplever att man kommer närmare individen då. Det är fantastiskt att se vilken inneboende styrka människor har. Trots tragiska livserfarenheter och en svår socioekonomisk situation så går det att hitta vägar till förändring.

ACT – Acceptance and Commitment Therapy

ACT står för Acceptance and Commitment Therapy och är en utveckling av terapiformen KBT. Med hjälp av bland annat övningar i medveten närvaro, mindfulness, går behandlingen ut på att personen ska lära sig att acceptera istället för att undvika vissa tankar och känslor. (Källa: 1177)

Välkommen på föreläsning

Är du intresserad av att veta mer? Team ”Smärtrehabilitering med språktolk” föreläser om tre års erfarenheter och resultat. Välkommen på föreläsning på Danderyds sjukhus den 1 februari 2018.
Läs mer och anmäl dig här

Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.