Ett Neurocentrum på Danderyds sjukhus håller på att ta form. Inom Neurocentrum ska alla verksamheter som arbetar med neurologpatienter samarbeta för att erbjuda bästa möjliga vård för personer med skador och sjukdomar i nervsystemet. Redan idag är en stor del av sjukhusets patienter neuropatienter och idén med Neurocentrum är att integrera och utveckla spetskompetens inom alla kliniska neuroverksamheter på sjukhuset.

Inom Framtidens Hälso- och Sjukvård är neurovården identifierad som en prioriterad verksamhet på Danderyds sjukhus som vi ska utveckla genom gränsöverskridande samverkan både inom och utanför sjukhuset.

– Att arbeta gränsöverskridande mellan verksamhetsområdena och att effektivisera arbetet med befintliga resurser blir allt mer självklart i vården och ett tydligt steg framåt, säger Louise Hagander, verksamhetsutvecklare.

Rätt behandling direkt

Genom ett tätare samarbete med neurologenheten kommer även patienterna på strokeenheten att få ett bättre omhändertagande. Enheten kommer då att lättare kunna identifiera neurologiska åkommor som kan likna akut stroke, till exempel migrän eller epilepsi, och därmed undvika onödiga röntgenundersökningar och ge patienten rätt behandling från början. Med ett mer strukturerat kunskapsutbyte sinsemellan ökar vi säkerheten för våra patienter genom att implementera det allra senaste inom forskning och utveckling.

– Det bästa sättet är att dela samma fikarum, där löser man många kliniska problem, menar Elisabeth Rooth, överläkare och processledare för stroke.

Värdefullt samarbete

Sedan tidigare har Rehabiliteringsmedicinska kliniken på Danderyds sjukhus ett länsövergripande uppdrag för högspecialiserad hjärnskaderehabilitering i tidigt skede. Det betyder att Danderyds neurorehabilitering är den enda i Stockholms län.

– Att arbeta gränsöverskridande mellan verksamhetsområdena och att effektivisera arbetet med befintliga resurser blir allt mer självklart i vården och ett tydligt steg framåt Louise Hagander, verksamhetsutvecklare

Till kliniken kommer en stor andel av patienterna från Karolinska sjukhusets neurokirurgi och neurologi/stroke-kliniker. Lika viktigt som strokebehandlingen i akutskedet är att patienten får rätt rehabilitering i rätt tid, och det är därför som samarbetet med rehabiliteringskliniken är så värdefullt.

– I och med att vi får remisser på ”rätt” patienter från början blir det lätt för oss att snabbt ta över patienter för rehabilitering och bedöma inneliggande patienter på strokeavdelningen. Det underlättar också att föra en dialog när vi arbetar på samma sjukhus, säger Vera Häglund, överläkare och sektionschef på neurorehab.

– Målet med ett definierat Neurocentrum är att göra neuropatienternas ”resa” genom Stockholmsvården så bra som möjligt, avslutar Louise Hagander.

Foto: Carin Wesström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.