Vardagen i vården är full av möten. Möten i glädje och sorg, i hopp och i frustration. Möten med patienter, med närstående och med kollegor.

Här berättar Karl Landar, sjuksköterska, strokeavdelning 73, om ett möte som verkligen berört och som stannat i minnet.

– På strokeavdelningen som jag jobbar på har vi dels vanliga vårdplatser för patienter som drabbats av stroke, men också en larmfunktion för akuta strokeinsjuknanden.

Rekord på sjukhuset

En dag i vintras gick larmet och vi i teamet tog akutväskan och sprang till röntgen. Strokelarm kommer alltid till röntgen först, för att man måste utesluta t.ex. en inre blödning innan man kan ge trombolys. Denna gång gick kommunikationen mellan alla inblandade som på räls. Den stroke-ansvarige läkaren meddelade att vi skulle förbereda trombolys och så snart vi fick klartecken körde vi igång. 12 minuter efter att patienten kommit in till akutmottagningen var behandlingen påbörjad – det är rekord på sjukhuset.

Att det går så fort är ovanligt men med vårt nya ”snabbspår” där vi börjar med trombolys redan på röntgen så kommer vi sannolikt uppleva fler solskenshistorier. Att behandling påbörjas snabbt är extra vikigt vid stroke eftersom hjärnvävnaden dör successivt när blodtillförseln stryps och den drabbade kan få livslånga men. Trombolysen körs under 60 minuter men redan efter 30 minuter var vår patient så gott som återhämtad.

I trygga, säkra händer

När hen hade fått sin behandling kunde hen meddela sig och föra en vanlig konversation och både patient och anhörig var oerhört glada och tacksamma över vårt snabba handlande. De fick verkligen uppleva hur vård i trygga och säkra händer ser ut i praktiken.

Foto: Cecilia Larsson Lantz

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.