Att arbeta i team och att dessutom se patienten som en del i teamet är inte alltid självklart i vården – men på Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken skulle det inte funka på något annat sätt.

– Vi måste samarbeta med patienten för att komma framåt – rehab är ju inte ’slut i dörren’, våra patienter är inte botade när de går hem, säger Christian Andersen, verksamhetschef på rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken.

Individuell rehabiliteringsplan

En stor del i behandlingen av de patienter som kommer till rehabiliteringen är att hitta reella mål.

– Med en realistisk plan som patienten själv varit med att ta fram är sannolikheten att målen uppfylls betydligt större.

I början av planeringen läggs en individuell rehabiliteringsplan upp där patienten bedömt av läkare, psykolog, arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator och sjuksköterska.

Alla mål ska vara SMARTA och målen följs upp under hela rehabiliteringsperioden.
Specifika
Mätbara
Anpassade
Relevanta
Tidssatta
Analyserbara

– Vad kan vi förvänta oss att patienten ska klara av när hen går härifrån? Det är något vi alltid frågar oss själva – och patienten, förklarar Christian.

Christian Andersen
Christian Andersen

På rehabiliteringsmedicinska kliniken finns tre sektioner: neurosektionerna för slutenvård och öppenvård samt sektionen för högspecialiserad smärtrehabilitering.

Centrumbildning för patientens bästa

Inom sjukhuset arbetar rehabsektionerna kontinuerligt med att stärka samarbeten för att förbättra vården för patienterna. Detta har bland annat skett genom att initiera Neurocentrum och tillsammans med anestesikliniken skapa Smärtcentrum.

– Smärtcentrum ska kunna erbjuda patienter ett bredare utbud av interventioner samt ett samarbete kring nya patientgrupper. Inom smärtcentrum finns även ett kunskapscentrum som skall driva utbildning internt som externt. Patienter och medarbetare får en högre tillgång till specialister inom smärta med en bred kompetens och av olika professioner, avslutar Christian.

Foto: Carin Wesström
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

2 kommentar om “Rehab är inte slut i dörren

    1. Hej! Självklart finns det undersköterskor på Rehab, men just i detta team som beskrivs i artikeln finns ingen undersköterska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.