För ett par år sedan började allt fler sjukhus arbeta enligt idén om personcentrerad vård – som bygger på en tanke om att patienten ska känna mer delaktighet i sin behandling och besluten bakom. Medarbetarna på kirurg-urologavdelning 65 hade hört att branschkollegorna på Södersjukhuset hade börjat med något de kallade bedside-rapportering, och de blev nyfikna på att få veta mer.

– Vi vill jobba smartare och utvecklas och inte fastna i tänket att ’vi gör som vi alltid har gjort och då är det naturligt att vilja prova nya arbetssätt, förklarar Anna Cohen, chefsjuksköterska på avdelning 65.

Välinformerade patienter

Anna Cohen
– Vi vill jobba smartare och utvecklas och inte fastna i tänket att 'vi gör som vi alltid har gjort' och då är det naturligt att vilja prova nya arbetssätt, förklarar Anna Cohen, chefsjuksköterska, avdelning 65.

Foto: Johan Adelgren

2015 påbörjades arbetet med bedside-rapportering och i januari 2016 kunde man sätta igång i praktiken. Grundidén ligger i att patienten ska vara välinformerad om sin vård och delaktig i den rapportering som sker mellan dag- och kvällspersonal.

I praktiken går det till så att den sjuksköterska och undersköterska som ska arbeta kvällspasset får en liten stund på sig vid datorn för att få grundläggande information om varför patienten är där och det allra senaste som hänt. Sedan går de, tillsammans med den sjuksköterska som jobbat dag, runt till en patient i taget för att få en mer övergripande lägesbild.

Tydlighet för medarbetarna

Stående vid sängkanten får personalen lättare att koppla samman anamnes med person då de ser patienten samtidigt som de får rapport på plats.

– Det här sättet skapar också tydlighet i personalstyrkan kring när ansvaret för ett arbetslag slutar och ett annat tar vid. Efter rapporteringen kan dagpersonalen ägna sig åt administrativt arbete om de behöver, och kvällspasset tar över ansvaret för omvårdnaden, förklarar Anna.

Med detta arbetssätt får patienten möta kvällspersonalen samtidigt som hen får chans att berätta om sina upplevelser, om det är något hen behöver hjälp med och vad hen har för förväntningar eller farhågor inför kommande dagar.

– De patienter som har kommenterat detta har generellt varit väldigt positiva! säger Anna.

Struktur viktigt

För att få rapporteringen att fungera har man tagit fram strukturerade rapporteringsmallar och även bestämt hur lång tid rapporten får ta. Under tiden för rapporteringen hjälper dagens undersköterskor de patienter som behöver det, så att de som börjar sitt arbetspass kan ägna all uppmärksamhet åt rapporteringen.

– Nu har vi utvärderat arbetet i personalgruppen och även om det finns både för- och nackdelar med nya arbetssätt är det glädjande att höra att ingen av medarbetarna vill gå tillbaka till det gamla sättet att rapportera, avslutar Anna.

Är du intresserad av att jobba inom verksamhetsområdet kirurgi-urologi? Här finner du de tjänster som just nu är lediga.
Välkommen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.