• Självklart att välja vården- – Mitt första dödsfall på sjukhuset var en patient som var i dåligt skick. Anhöriga skulle inte hinna hit. Det är nog det värsta som kan ske, att dö ensam och att som anhörig inte få säga farväl. Jag höll patientens hand så att hon skulle känna att hon inte var ensam. Till slut tog […]
 • Vafa Divani, usk på Bemanningscenter medverkar i podden Akutsjukhuset. Undersköterska mot pappas vilja- - Jag brukar säga att svenskarna är fredsskadade. Sverige har inte varit med om krig på över 200 år. Svenskar har inte sett döda kroppar, inte sett vänner dö. Man kan lugnt säga att jag är krigsskadad, säger Vafa Divani, undersköterska på bemanningscenter på Danderyds sjukhus.
 • Med stjärnfamilj och skinnbrallor- – Jag tror ändå att det var det där året, i sjuan, när Sophia Brismar och jag pratade om att öppna vår privata mödravårdsmottagning, som lade grunden till det jag gör idag. Det berättar Sofie Låftman, som redan som 13-åring bestämde sig för sitt yrkesval.
 • Lena Hultsberg, Auroramottagningen (Foto: Carin Wesström) Lena ger förlossningsrädda mod att föda- – I dag är det okej att känna rädsla inför en förlossning. Kvinnor vågar prata om den, vågar se den och vågar söka hjälp för att hantera förlossningsrädslan. Betydligt fler kvinnor i dag vet också att det finns hjälp att få och att de har rätt till stöd.
 • Catharina Karlsson, Danderyds sjukhus (Foto: Carin Wesström) Tonårsdjävulens mamma- Cattis delar med sig av sitt liv på ett otroligt nära sätt. Hur jobbet har varit räddningen när livet hemma har varit tufft. Hur hennes farmor som fejkade att hon var halvblind inspirerade henne till vårdyrket och om sin något stökiga tonårstid i Hudiksvall med fler timmar i stallet än i skolan.
 • Johan Herlin Ejerhed (Foto: Carin Wesström) Förläng livet, inte döendet- Johan Herlin Ejerhed delar med sig av sina tankar om dagens patienter och sjukvård, om de likheter han ser mellan sina barn och de patienter han möter och om sin avstickare till Handelshögskolan och näringslivet.
 • Barbro Nilver (Foto: Carin Wesström) Natten när Palme sköts- – Alla vi som är tillräckligt gamla minns exakt vad vi gjorde, och var vi var, den där kvällen 1986 när Palme blev skjuten. Själv var jag i tjänst på Sabbatsberg. Jag jobbade natt och ingick i teamet som försökte rädda hans liv. Det berättar Barbro Nilvér, anestesisjuksköterska sedan 70-talet och i dag utbildningsledare inom […]
 • Fredrik Runsköld (Foto: Carin Wesström) Lyssna på podden På uppdrag för Röda Korset- Det var tack vare lumpen på kustartilleriets sjukvårdsskola som Fredrik fastnade för sjuksköterskeyrket. Med inspirerande lärare fascinerades han över anatomi, patofysiologi och att kunna rädda liv, så efter lumpentiden gick han sjuksköterskeutbildningen i Eskilstuna. Här Fredriks berättelse i podden Akutsjukhuset.
 • Stefan Jacobson, VD Danderyds sjukhus (Foto: Johan Adelgren) Getingstick, huggormsbett och solsveda- För att fira sommarens antågande lite extra har vi snickrat ihop en sommarspecial med valda avsnitt från podden Akutsjukhuset. Nu med vd Stefan Jacobson som programledare.
 • Tina Back, Danderyds sjukhus (Foto: Cecilia Larsson Lantz) En globetrotter med lust att hjälpa- Tina Back är biträdande chefsjuksköterska på kirurg- och urologavdelning 65 på Danderyds sjukhus. I det här avsnittet av podden får du höra hennes berättelse om allt ifrån arbetsvardagen på sjukhuset till spännande resor.
 • Stefan Olsson, Akutmottagningen Danderyds sjukhus (Foto: Carin Wesström) Livets berg- och dalbana- Lyssna på Stefan Olsson, undersköterska på akuten, när han delar med sig av både privata och professionella erfarenheter från livets berg- och dalbana. Om arbetet på akutmottagningen där liv och död möts varje dag, om förra året när han tappade sugen och all arbetsglädje försvann och om de två tonårspojkarna som stannat kvar i minnet.
 • Sofia Alsing, Sesammottagningen Danderyds sjukhus (Foto: Carin Wesström) Sofia får patienten att prata om det mest privata- Hör Sofia Alsing berätta om sin tidiga fascination för kroppen i barnåren, vidare till utbildning och jobb som barnmorska fram till hennes nuvarande arbete som barnmorska på Danderyds sjukhus mottagning för sex och samlevnad, även kallad Sesam.
 • Carl-Göran Ericsson (Foto: Carin Wesström) En grand old man med stil drar sig tillbaka- – I dag den 30 november, när det här publiceras, så går jag i pension. Ett perfekt tillfälle för mig att berätta min personliga historia. Om mig själv och om Danderyds sjukhus, om hur jag kom hit som underläkare och så småningom blev chefläkare. Så inleder Carl-Göran Ericsson chefläkare och nybliven pensionär sitt program. Följ […]
 • Olle Hillborg (Foto: Carin Wesström) Olle får sjukvården att rocka- Olle Hillborg är Akutsjukhusets andra poddvärd för hösten. Han är chef för SLL Innovation som håller till på Danderyds sjukhus och är lite av sjukhusets ”Oppfinnar-Jocke”. Lyssna på hans berättelse om att utveckla idéer till färdiga produkter som gör vården lite bättre.
 • Pernilla Eidenberg, Danderyds sjukhus (Foto: Carin Wesström) Vem ser den anhöriga?- Det finns alltför många som kommer ensamma till akuten. Men de flesta har en eller flera anhöriga med sig. Och även de behöver hjälp och stöd. Det var något som Pernilla Eidenberg, undersköterska och initiativtagare till anhörigstödet såg
 • Helena Nordenstedt Med hjärtat inställt på Afrika- När Ebola drabbade Västafrika, våren 2014, var Helena Nordenstedt en av läkarna som åkte dit för att hjälpa till. Hör hennes berättelse i podden.
 • Tina Trujillo, Bemaningscenter Danderyds Sjukhus (Foto: Carin Wesström) Varför ta ett nej?- – Mitt första jobb på Långbro sjukhus var på en låst avdelning med människor som bara satt och skrek. Jag tänkte: de har placerat mig i helvetet. Men trots det blev jag kvar inom den psykiatriska vården i åtta år. Det är jag oerhört tacksam för i dag. Det säger Tina Trujillo, chef på Bemanningscenter på Danderyds sjukhus.
 • Monica Rådström, Njurkliniken Danderyds sjukhus (Foto: Carin Wesström, Danderyds sjukhus) Döden är en del av livet- – Det är svårt att prata om döden men det kan också vara väldigt befriande. Först då förstår man vad som är viktigt när man lever, säger Monica Rådström, sjuksköterska på njurkliniken, i podden Akutsjukhuset.
 • Att vilja och våga- - Att hjälpa patienter på ett tryggt och individuellt sätt, det är livskvalitet för mig, säger poddvärden Jessica Eriksson som är sjuksköterska och klinisk omvårdnadsledare på ortopeden på Danderyds sjukhus.
 • Ineke Samson, logoped på Talkliniken, Danderyds sjukhus (Foto: Carin Wesström) Kan stamning vara dold?- Även den stamning som inte hörs är på riktigt. Här berättar logoped Ineke Samson om händelser och patienter hon mött under åren på talkliniken, och vi får möta patienten Ella Calais.
 • Jenny Ingvarsson – Akuten, Danderyds sjukhus (Foto: Cecilia Larsson Lantz) Lyssna på podden En natt på akuten- Sjuksköterskan Jenny Ingvarsson berättar hur det är att jobba på akuten, hur det känns att vårda sin egen mamma och om att följa sitt hjärta och byta karriär vid 35 års ålder.
 • Charlotte Julius – Medicinkliniken, Danderyds sjukhus Ingen ska behöva dö ensam- Här berättar chefsjuksköterska Charlotte Julius om tidningsartikeln som berörde så starkt att hon och hennes kollegor förändrade situationen på jobbet och såg till att människor får ett mer värdigt slut.
 • Ardalan Rahimi - Ortopedkliniken, Danderyds sjukhus (Foto: Therese Kjellsson, Greenhill Relations) Mördarbakterier som skapade mediestorm- Ortopedkirurgen Ardalan Rahimi berättar om dygnet han stod mitt i en mediestorm som skakade Danderyds sjukhus. Där han gav intervju efter intervju för att få allmänheten att förstå att det inte härjade några köttätande bakterier på sjukhuset.