Dialysen på Löwenströmska sjukhuset låter patienterna tala om hur de upplevt vården genom surfplattor som finns lättillgängliga från patientsängen. Marie Clefberg, chefsjuksköterska på Löwets dialys berättar:

Marie_Clefberg
Marie Clefberg, chefsjuksköterska, Löwenströmska sjukhusets dialysmottagning

– Vi har sedan en tid tillbaka använt surfplattor för våda patienter som ren underhållning. I och med att våra patienter är hos oss ofta och vanligen en lång stund i taget så känns det bra att kunna erbjuda mer än en dagstidning. På plattan kan de se på tv, lyssna på radio, kolla Youtube, spela spel, läsa och så vidare.

Patienenkät på plattan

– Vid ett tillfälle när Danderyds sjukhus kvalitetsstrateg Lena Martin besökte oss såg hon möjligheten att använda surfplattorn för att även skapa patient- och närståendeenkäter på ett flexibelt sätt. Det etablerade programmet Rapportor kunde installeras på plattan vilket skulle underlätta för patienterna och deras närstående att svara på enkäter om vårdupplevelsen, fortsätter Marie.

Enklare hantering och fler svar

När patientnöjdheten kunde rapporteras på läsplattan såg man direkt en högre svarsfrekvens och personalen upplevde också att många tyckte det var enklare. Den enda nackdelen man sett hittills är att vissa patienter inte riktigt förstår att sekretessen är lika hög på plattan som på papper och därför känner sig pressade att lämna positiva svar bara för att svaren lämnas när de fortfarande är på plats på sjukhuset.

– Detta är något som vi hela tiden arbetar med att informera om, att den information som lämnas via plattan är lika anonym som de gamla pappersenkäterna, avslutar Marie Clefberg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.