Barn med bruten arm, strokelarm och ablationer av tumörer. Det är bara några av de fall som går via röntgen på Danderyds sjukhus. Här är det ett nära samspel mellan teknik med omvårdnad.

Strax innan halv åtta på morgonen förbereder röntgensjuksköterskan Evin Kücükyildiz dagens första ablation. Hennes roll vid just detta ingrepp är att ta röntgenbilder på organet som ska abladeras, för att den som ska utföra ingreppet ska kunna lokalisera tumören.

Här finns utrustning och kunskap

När Evin börjar är kollegorna från anestesin redan på plats och har dukat upp för att söva patienten. På röntgen gör medarbetarna inte bara diagnostik, utan ofta behandlar de också.

Anledningen till att man utför ablationerna* på röntgenavdelningen och inte på operation handlar om tekniken. Här finns utrustningen för att undersöka patienterna – och kunskap om hur man handskas med den.

Korta vårdtider

Patienten kommer in vid åtta, och teamet sätter igång. Denna patient har levercancer och en kirurg ska abladera. Evin kontrollerar skärmar, datortomograf och patient, och påbörjar bildtagningen. Bilderna skickas till en skärm med ett 3D-moduleringssystem som kirurgen tittar på, och kan utifrån den informationen utföra ingreppet.

När klockan närmar sig halv tio är arbetet med levercancerpatienten färdigt och hen skickas till uppvaket i några timmar innan hemgång. Vårdtiderna är korta och en femtedel av alla patienter kan gå hem samma dag som ingreppet.

Ablationer utförs av radiologerna

Två dagar i veckan sker ablation med hjälp av datortomograf och en dag med hjälp av ultraljud.

– Anledningen till att vissa ablationer utförs med ultraljud är att vissa organ rör sig i kroppen. Med ultraljud ökar säkerheten eftersom man hela tiden ser vad man gör. Dessa ablationer utförs endast av radiologerna eftersom det krävs stor ultraljudskompetens. Alla tumörer syns inte med ultraljud och då använder vi datortomografen. Vid de ultraljudsledda ablationerna ansvarar jag för ablationsmaskinerna, säger Evin.

Strax efter tio är dagens andra ablationspatient på plats och teamet sätter igång. Kvinnan har cancer i njuren och det är andra gången hon är här. Ibland går det inte att bränna bort hela tumören under en ablation, och ibland kommer tumörer tillbaka och ingreppet behöver göras flera gånger.

Nytt att röntga barn

I rummen bredvid Evin jobbar kollegorna med det akuta flödet av konventionella röntgenundersökningar. Sedan Närakuten öppnade, våren 2018, har personalen fått större erfarenhet av att röntga barn, då deras patienter också kommer till sjukhusets röntgenavdelning.

– Det är så klart lite annorlunda. Ett barnskelett ser inte likadant ut som vuxenskelett och när patienten är ett barn måste vi ha mer tid på oss och tänka extra på att vara pedagogiska.

Den tredje patienten som är inbokad på dagens ablation är en man med primärtumör i grovtarmen där metastaser har bildats i levern. Ingreppet görs av en kirurg som har stor vana att behandla den här sortens cancer.
– Danderyd utför mer än hälften av alla leverablationer i Sverige, säger Evin.

Arbetar med det akuta flödet

Efter lunch är ablationsteamet klara med de inbokade patienterna och Evin övergår till att hjälpa till med det akuta röntgenflödet.

En man i 30-årsåldern kommer från akuten och behöver göra en datortomografi av halsryggen efter en trafikolycka. Undersökningen går snabbt, han ligger föredömligt stilla och redan efter tio minuter har Evin fixat till bilderna och skickat dem till läkaren som ska bedöma dem.
De akuta patienterna fortsätter att strömma in och flera team jobbar parallellt för att hinna med alla undersökningar.

14.10 går strokelarmet. En äldre man har kommit in med ambulans och har flera symtom. En kollega från akuten kommer upp med patienten och Evin och hennes gäng måste snabbt göra en datortomografi för att kunna ge rätt behandling.

Tio minuter senare skickas röntgenbilderna vidare och personalen från strokeavdelningen tar med mannen till avdelningen för vidare behandling.

Både diagnos och behandling

– På röntgen jobbar vi både med diagnostik och behandling, ofta behandlar vi samtidigt som vi undersöker, berättar Evin, när hon tittar in hos en kollega som håller på med en nefrostomi. Patienten som behandlas här har njursten och kroppen behöver hjälp att leda ut urinen.

Arbetsdagen börjar lida mot sitt slut för Evin. Hon och teamet lämnar över till kvällspasset. I morgon väntar tre planerade ablationer med ultraljud – och nya akutpatienterna så klart. Det är ett varierat arbete med nära samarbete med andra verksamheter.

– Som röntgensjuksköterska gillar jag verkligen mångsidigheten här – och kombinationen av teknik och omvårdnad. Jag tror att det är en stor anledning att man väljer röntgen.

*Ablation är ett alternativ till öppen kirurgi och innebär att cancertumörer och metastaser lokaliseras med röntgen och sedan bränns bort med mikrovågor.

Foto: Cecilia Larsson Lantz
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.