Det finns många karriärvägar för medarbetare som vill vidareutveckla sig från sin tjänst som sjuksköterska eller undersköterska. Cecilia Dejus på akutkliniken är, utöver sjuksköterska, även kvalitetsutvecklare.

Vad gör en kvalitetsutvecklare?

– Till största del leder jag eller deltar i olika projekt som pågår på akuten och i samverkan med andra enheter, exempelvis när vi införde FRAPP och nu senast när SLSO öppnat Närakuten i anslutning till vår akutmottagning.

Jag är sjuksköterska i grunden och försöker behålla förankringen i medarbetargruppen genom att fortfarande jobba kliniskt ibland. Det gör även att jag kan agera som spindeln i nätet på flera sätt. Min kännedom om sjukhuset gör också att jag får allsköns frågor och om jag inte vet svaret själv kanske jag kan hänvisa till rätt person.

Hur har arbetet med just närakuten sett ut?

– Man kan dela upp det i tre faser. I förberedande fas har vi fått bakgrund och förståelse för hur otroligt viktigt det är att närakuten funkar i praktiken, för att underlätta för alla vårdgivare och patienter. Vi har förberett vår egen enhet, men hela tiden i dialog med andra enheter som är direkt involverade, till exempel kirurgen och ortopeden.

Fas två handlar mer om detaljer som hur vi ska skylta, hur patienter ska få reda på var de ska ta vägen, hur våra medarbetare ska samverka med närakutens dito och så vidare. Och i fas tre fortgår vårt arbete med att löpande kolla av med de andra enheterna hur det akuta flödet fungerar. Det kan också handla om att vi måste ändra något förfarande eller arbetssätt.

Har du några egna förbättringsarbeten du vill genomföra?

– Vårdvärlden är övergripande ganska ovana vid att jobba med projekt och har kanske inte samma struktur som i företag med längre projektvana. Vissa projekt har varit otydliga i avslut och förvaltning men jag tycker att vi har gått framåt. Bara under de fem år jag jobbat som kvalitetsutvecklare har det hänt mycket. Det kanske inte är ett renodlat förbättringsarbete men det finns nog lite att bita i där!

Foto:Carin Wesström
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.