Centraloperation står inför en logistisk utmaning när de flyttar in i sjukhusets nya akutvårdsbyggnad; lagerutrymmet kommer finnas på sterilcentralen en våning upp. Chefssjuksköterska Maria Eklund på ortopeden berättar hur de förbereder sig.

– Under 2018 startas ett pilotprojekt med ”Just In Time”-leveranser. Det innebär att sterilcentralen levererar alla instrument och annat material som behövs till respektive operation (JIT-vagnar). Lagerhållning och materialförsörjning flyttas från centraloperation till sterilcentralen, vilket ger ett smidigare och jämnare flöde av operationer under dygnets alla timmar, förklarar Maria Eklund.

Två parallella flöden

Två parallella flöden kommer att finnas: ett sterilt och ett smutsigt.

– Sterila instrument och material går mellan sterilcentralen och centraloperation och flödet med smutsiga instrument efter operationen går via instrumentbord i ett smutsigt flöde.

JIT – ”Just In Time” är ett logistiksystem som går ut på att minimera lagerhållning och se till att leveranser överensstämmer med behov – i precis rätt tid.

Vi kommer börja arbeta med JIT redan nu i de befintliga lokalerna för att löpande kunna se vad som behöver förändras eller förbättras innan inflyttningen i nya akutvårdsbyggnaden sker. Det finns en noggrann struktur kring hur varje avvikelse ska hanteras och gott om tid att rätta till eventuella problem som kan uppstå, berättar Maria.

Orbit berättar vad som behövs

Information till sterilcentralen om vilka instrument och vilket material som behövs, hämtas ur journalsystemet Orbit. Ett av målen med pilotprojektet är att alla som arbetar på sterilcentralen ska kunna förbereda och packa JIT-vagnarna korrekt.

– En annan stor fördel med detta system är att vi nyttjar våra resurser på rätt sätt. Sjuksköterskorna och undersköterskorna på operation tar hand om patienterna och stödfunktionen tar hand om instrument och transporter. Detta passar verkligen in i tänket om kompetensväxling.

Foto: Cecilia Larsson Lantz
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.