Helena Åslev jobbar på kirurgavdelning 61 på Danderyds sjukhus och är, efter två års studier, nyutexaminerad från masterutbildningen och avancerad specialistsjuksköterska.

– En årskull har gått ut innan oss men vi är fortfarande bara drygt 20 stycken i Sverige som har tagit examen, berättar Helena.

Som avancerad specialistsjuksköterska kommer Helena ha större ansvar än andra specialistsjuksköterskor. Hon kommer utöver omvårdnadsarbetet bland annat hantera in- och utskrivning, ordinationer och vårdplanering.

– Mitt uppdrag är att överbrygga glappet mellan medicin och omvårdnad, och jag har ansvar för ett eget vårdlag med planerade kolorektala patienter tillsammans med ansvariga läkare. Jag kommer att ronda tillsammans med läkare och arbeta för att förbättra flödet.

Kallas nurse practitioner i USA

Rollen kommer från USA, där den kallas nurse practitioner. Den infördes eftersom läkarbristen ökade efterfrågan på sjuksköterskor med ännu högre utbildning och kompetens.

– Det kan ses som kontroversiellt att vi är inne och ”petar på” läkarens arbetsuppgifter, men det är viktigt att påpeka att vi faktiskt är sjuksköterskor. Vi är också på avdelningen hela tiden till skillnad från läkaren, säger Helena.

Syftet bakom implementeringen är både ökad patientsäkerhet och att skapa en karriärmöjlighet för sjuksköterskor som vill fortsätta arbeta kliniskt. För Helenas del var det chefsjuksköterskan Maria Gylfe som uppmanade henne att söka.

– Det är en tuff utbildning och det hade inte gått utan stöd från min chef. Det är en fantastisk utvecklingsmöjlighet och även om det kräver en hel del arbete tror jag att fler kommer att se fördelarna, avslutar Helena.

Är du intresserad av att jobba inom verksamhetsområdet kirurgi-urologi? Här finner du de tjänster som just nu är lediga.
Välkommen!

Foto: Cecilia Larsson Lantz

Nyfiken på utbildningen?

Studentum.se finns en sammanställning över var du kan du utbilda dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.