My Boman, sjuksköterska på infektionskliniken, hade 2009 sin praktik i Tanzania. Där väcktes tankarna om att bidra till förändring på riktigt.

– Jag har alltid funderat på hur jag i praktiken kan hjälpa människor som har det svårt, och har inte bara tänkt på vad andra människor kan eller ”borde” göra.

2012 återvände My men denna gång till Kenya tillsammans med en grupp som hjälpte kvinnor med odling för självförsörjning.

– Då hade vi ingen som stod bakom oss utan vi hade gjort mindre insamlingar själva.

Första halvåret hemma igen jobbade My ensam med insamlingarna men i januari 2013 skapades en liten grupp som bildade Sponsors for Kenya.

– Vi har byggt en skola som öppnade i januari 2015 och som kan ta emot 100 barn. De flesta barn kan gå hem på eftermiddagen men i enstaka fall fungerar den som ett tillfälligt resursboende. Vårt mål är att skapa riktiga familjehem för de föräldralösa barnen, förklarar My.

I byn där My är verksam försörjde sig så gott som samtliga kvinnor med prostitution och situationen var förfärlig. I stödgruppen som My jobbar i har samtliga mammor HIV och varje år dör 5-8 mammor.

– Vi har sett till att barnen får gå i skolan och att kvinnorna kan bli självförsörjande på mat så att de inte behöver prostituera sig. Det går att göra väldigt mycket med små resurser här. Hemma köper vi en kaffe för 35 kronor, här räcker de kronorna till varm, lagad lunch för 70 personer!

Vad hoppas du på i framtiden?

– Vår närmaste plan är att bygga en mur runt bostäderna, det är ett krav från den Kenyanska regeringen, och vi hoppas på att kunna bygga bostäder där de föräldralösa barnen ska kunna bo i fosterfamiljer. Givetvis drömmer jag också om att starta en klinik här i framtiden!

Under sina första tre år (2013-2016) har Sponsors for Kenya byggt:

  • 1 hus med personalbostäder
  • 1 skola med plats för 65 elever
  • 1 växthus
  • 2 bostadshus
  • 1 hönshus
  • 1 lada för getter och kor
  • 1 st 250 meter djup brunn
  • Summa: c:a 900 000 kronor inkl. köpet av marken.
Foto: Johan Adelgren

En kommentar om “My bygger för framtiden i Kenya

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.