– I entrén väntade Sveriges Radio och Sveriges Television. De, och alla andra nyhetsredaktioner i Sverige, ville intervjua mig. Mig! Om något som de kallade för mördarbakterier.

Ortopedkirurgen Ardalan Rahimi berättar i podden Akutsjukhuset om dygnet han stod mitt i en mediestorm som skakade Danderyds sjukhus. Där telefonerna ringde oavbrutet och han gav intervju efter intervju för att få allmänheten att förstå att det verkligen inte härjade några köttätande bakterier på Danderyds sjukhus.

De, och alla andra nyhetsredaktioner i Sverige, ville intervjua mig. Mig! Om något som de kallade för mördarbakterier. Ardalan Rahimi

– Men ingenting ont som inte har något gott med sig, säger Ardalan i podden. Min forskning blev uppmärksammad av många kollegor runt om i landet och jag fick till och med ett och annat friarbrev… Det senare uppskattades dock inte så mycket av min fru.

Drömyrke och patientminnen
I podden berättar Ardalan på ett mycket personligt sätt om sin bakgrund och vägen fram till drömyrket – läkare. Lyssnaren får veta hur det är att arbeta som ortoped på ett av Sveriges bästa och största akutsjukhus.

Vi får även ta del av historien om en gammal dam, som Ardalan diagnosticerade när han arbetade som underläkare. En händelse som han aldrig kan glömma, som påverkar hur han arbetar idag.

Lyssnaren får veta vad det här sjukdomstillståndet egentligen är. Visserligen är det mycket allvarligt, men högst ovanligt. Men för de få människor som drabbas av det, kan förloppet gå fort. Då är det viktigaste en snabb diagnosticering, därefter operation och antibiotika.

– Även om patienter uppvisar symtom och en klinisk bild som överrensstämmer med ett ofarligt sjukdomstillstånd ignorerar jag inte den magkänsla jag får om att något inte står rätt till. Jag beställer ytterligare prover och undersökningar för att jag vill att patienten ska känna att jag har gjort allt jag kan för att hjälpa just den patienten. Och för min egen sinnesfrid.

Mer om stormen kring mördarbakterierna

Nyfiken på ortopedi? Lyssna på sjuksköterskan Jessica Eriksson här.

Foto: Therese Kjellsson, Greenhill Relations
Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.