– Jag tror ändå att det var det där året, i sjuan, när Sophia Brismar och jag pratade om att öppna vår privata mödravårdsmottagning, som lade grunden till det jag gör idag. Det berättar Sofie Låftman, som redan som 13-åring bestämde sig för sitt yrkesval.

Lyssna på avsnittet

Ladda ner avsnittet

Prenumerera på podden

iTunes | Andra podd-appar

Sofies väg till att bli barnmorska började tidigt. Redan som 13-åring planerade hon att starta en mödravårdsmottagning tillsammans med bästisen Sophia Brismar; SOS – Sofie och Sophia. I dag jobbar de på båda på Danderyds sjukhus kvinnoklinik; nästan så som de planerade för drygt 30 år sedan. Men med halva familjen i reklambranschen var valet ändå inte helt spikat från början.

– När jag skulle välja inriktning så valde jag förlossningen. Jag tänkte att det här måste ju vara det bästa yrke man kan ha; att hjälpa små barn till världen. Och det tyckte jag under alla de fem år som jag jobbade på förlossningen på KS. Jag ångrade mig aldrig – det är ett fantastiskt jobb.

Att ha sjukvården i blodet

Sedan 2015 jobbar Sofie på barnmorskemottagningen på Danderyds sjukhus och sedan 2016 är hon chefbarnmorska.

– Mina medarbetare på barnmorskemottagningen är ett gäng kvinnor som fixar och bakar, köper små tröstblommor om någon mår dåligt, vi tar hand om varandra, alla är otroligt måna om en bra stämning i gruppen – och vi skrattar mycket ihop!

Arbetet i vården och uppväxten med en familj med läkare och sjuksköterskor har satt sina spår.

– Jag har blivit mindre curlande, man har “alltid sett värre”. När jag var barn gällde att om man inte hade feber gick man till skolan. Och sa jag till min pappa, ortopeden t.ex, “det gör ont när jag gör så här” då blev svaret ”men gör inte så då…” – det var inget daltande. Däremot har jag en noja. Det är brännskador och småbarn. Jag var nyutbildad sjuksköterska och hade mitt första arbete på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Jag skulle få in en liten tvåårig pojke som hade legat inne för en brännskada. Jag var färsk som sjuksköterska, men den där morgonen, när den tvååriga pojken kämpade för sitt liv och jag såg föräldrarnas sorg… då först förstod jag på djupet, jag kände det i kroppen, att det här jobbet är på allvar. Våra insatser avgör liv och död. Och jag förstod att jag verkligen har gjort rätt val när jag valde vården istället för reklambranschen.

Foto: Cecilia Larsson Lantz
Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.