SESAM-mottagningen på Danderyds sjukhus tar emot alla som har frågor om sexuell hälsa. Där finns preventivmedelsrådgivning och möjlighet till kuratorsamtal och givetvis möjlighet att testa sig om man tror att man fått en könssjukdom.

Många av de som kommer till SESAM (Sex- och Samlevnadsmottagningen) är män, och många har sex, ibland eller ofta, med personer av samma kön som de själva.

– Vi tror att den höga besöksandelen män som testar sig beror på att många kvinnor har fler vägar till vården i dessa frågor. De har ofta en ”egen” gynekolog eller en barnmorska inom mödravården. Många har tidigt haft kontakt med ungdomsmottagningen kring preventivmedelsrådgivning på ett sätt som killar sällan har, förklarar Lisa Gulbrandsen, kurator på Sesam.

HBTQ-policy på sjukhuset
Sedan några år tillbaka har Danderyds sjukhus en HBTQ-policy som jobbar för att alla patienter ska få lika bemötande och att personalen inte ska utgå ifrån att alla är heterosexuella. Policyn har varit ett stöd i Sesams arbete för att diskutera normkritik, att förstå och bemöta utan fördomar. Medarbetarna har arbetat målmedvetet med att lära sig mer om HBTQ-frågor och även medvetandegjort sina egna värderingar och förhållningssätt.

– När vi träffar en ny patient som vill testa sig för könssjukdomar är det viktigt att inte förutsätta hur patienten haft sex. Vi frågar alltid patienterna vilken typ av sex de haft så att vi kan vara säkra på att vi tar rätt prov. Att ha ett professionellt bemötande till alla besökare oavsett sexuell läggning är oerhört viktigt för oss, säger Lisa.

Vi vet att HBTQ-personer kan känna ett större motstånd mot att komma och testa sig.

– Tyvärr ser vi en ökning av könssjukdomar, t ex gonorré och klamydia. Därför är det så viktigt att alla känner sig trygga med att komma och testa sig i ett tidigt skede för att undvika allvarliga komplikationer. Vi vet att HBTQ-personer har fler dåliga erfarenheter av bemötande inom vården och därmed kan känna ett större motstånd mot att uppsöka vård och att testa sig, fortsätter hon.

Guldstjärna för sitt bemötande
I oktober 2016 fick SESAM-mottagningen på Danderyds sjukhus RFSL:s utmärkelse Guldstjärnan för sitt arbete. Guldstjärnan ges av RFSL-organisationen ”Sexperterna” till de mottagningar som bedriver den bästa vården för framför allt HBTQ-personer. Utmärkelsen har funnits i fem år och måste förtjänas på nytt varje år.

– Vi blev verkligen glada och stolta när vi fick beskedet. Det är bra att RFSL uppmärksammar mottagningar som har ett professionellt bemötande av HBTQ-personer och att vi inom vården förstår att vi behöver förbättra vårt bemötande, avslutar Lisa.

Filip Garcia från RFSL Stockholm delar ut Guldstjärnan till Lisa Gulbrandsen, kurator/utbildningsledare, Ann-Marie Sjöblom, sjuksköterska och Ann-Charlotte Börjesson, kurator på Danderyds sjukhus SESAM-mottagning.
Filip Garcia från RFSL Stockholm delar ut Guldstjärnan till Lisa Gulbrandsen, kurator/utbildningsledare, Ann-Marie Sjöblom, sjuksköterska och Ann-Charlotte Börjesson, kurator på Danderyds sjukhus SESAM-mottagning.

Hur testas mottagningarna?
RFSL skickar ut patienter som jobbar ”undercover” för att testa hur vården bedrivs enligt fyra kriterier:
• Är det ett tryggt och professionellt bemötande?
• Erbjuds fullständig undersökning?
• Erbjuds ett personligt återbesök?
• Erbjuds gratis vaccination mot hepatit B till homosexuella män.
Fyra ”undercover-patienter” besökte SESAM-mottagningen och deras bedömning var att medarbetarna där toppade inom alla kriterier.

Foto: Johan Adelgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.