God handhygien är en av de viktigaste åtgärderna för att minska smittspridning. Men det är lätt att ”göra bort sig”. Hur ofta tänker du på att sprita händerna efter att du plockat upp telefonen ur fickan till exempel?

Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken på Danderyds sjukhus har hittat ett bra sätt att uppmärksamma detta. Nyckeln till framgången heter kompisspaning och är ett system där kollegor observerar varandras arbetssätt för att kunna identifiera vid vilka situationer som kläd- och hygienregler inte följs.

Omedvetna misstag

Kompisspaning är inspirerat av konceptet ”critical friends”, som har fått landstingets pedagogiska pris Gyllene äpplet. Patienten ska inte märka något, men observatören ska notera hur och vad kompisen gör. Granskningsarbetet utgår från Vårdhygiens självskattningslista kring basala hygienrutiner.

– Vi utgick från den existerande listan men arbetade om den lite så att den skulle passa i rehabiliteringsmiljön, berättar Karolina Krakau, kvalitetsutvecklare.

Efter ”spaningen” sätter man sig ner tillsammans för återkoppling. Ofta framkommer det då att man gör saker helt omedvetet. Medarbetarna var med på tåget, de blev observerade och resultaten blev goda.

– Vi har upprepat kompisspaningen på våra Hygienveckor de senaste två åren och följsamheten till basala hygien- och klädregler blir bara bättre och bättre, avslutar Karolina Krakau.

Tips till dig som vill prova kompisspaning

  • Låt alla välja sin egen spanare för att öka trygghetskänslan
  • Bestäm när och var spaningen ska ske
  • Anpassa checklistan till er arbetsmiljö
  • Frigör tid för återkoppling och konstruktiv kritik
Foto: Johan Adelgren
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.