Att jobba med pressfrågor på ett sjukhus är en spännande utmaning som kräver snabba fötter och ofta lite is i magen. Vi har dagliga presskontakter där många frågor handlar om att hitta en expert som kan uttala sig. Och en del frågor där själva sjukhuset är inblandat, där man ibland kan känna att rubrikerna inte kommer att bli till vår fördel. Det är ofta då du behöver is i magen, ett strategiskt tänk och rätt person som uttalar sig.

Men det är långt ifrån alltid som du är förberedd på vad som är på gång. Och vad som kan hända när en stor morgontidning har ”Mördarbakterien dödar på ett dygn” på löpet.

Tidigt på morgonen den 28 augusti 2013 ringde DN och sa: ”Vi vill intervjua någon som kan uttala sig om de där köttätande mördarbakterierna som finns hos er”.

– Förlåt? svarade jag. Du har kommit till Danderyds sjukhus.
– Ja, det är ju hos er de finns. På ortopedkliniken, informerade reportern. Kan jag få intervjua den där Ardalan Rahimi, som har uttalat sig i tidningen Metro och Dagens Medicin.

Det var upprinnelsen till en dag som jag aldrig har upplevt tidigare i mitt yrkesverksamma liv.

Precis som Ardalan beskriver i podden, ringde telefonerna varma. Jag hann knappt lägga på luren förrän nästa journalist hörde av sig. Allt ifrån branschtidningar till SVT och TV4. Och däremellan Robert Aschberg och Lotta Bromé från Sveriges Radio. Lotta hade då ca 1 miljon lyssnare på sina program. Alla ville de tala med Ardalan Rahimi, som befann sig i Uppsala på en konferens. Men gjorde ändå ett fantastiskt jobb därifrån, genom att snällt svara på alla journalisters frågor.

Jag var varken strategisk eller lugn. Hjärtat dunkade som en slaghammare i bröstet och adrenalinpåslaget var konstant. Min högsta prioritet blev att försöka få ut budskapet ”Ingen anledning till oro. Det finns inga mördarbakterier på Danderyds sjukhus”. Men jag behövde hjälp av en initierad ortoped. Och de flesta var på konferensen i Uppsala. Och hur skulle jag få tid till att formulera ett bra pressmeddelande när telefonerna bara ringde och ringde hela tiden?

Med hjälp av en lugn, sansad och klok ortopedkirurg, Per Olov Berntsson, som dessutom hade lång klinisk erfarenhet av just ”köttätande mördarbakterier”, fick vi ut pressmeddelandet runt lunch.

Strax därefter gick Radio Stockholm ut med samma budskap. ”Ingen panik – du blir inte smittad av köttätande mördarbakterier på Danderyds sjukhus”. Intervjun med Robert Aschberg blev balanserad och det lugnande budskapet gick fram även där. Inslaget med Lotta Bromé ställdes in.

På kvällen stod en till synes lugn och vältalig Ardalan framför SVT:s kamera och försökte förmedla rätt information till allmänheten. Inte en lätt uppgift, eftersom den här sjukdomen faktiskt finns, och är livsfarlig om man inte upptäcker den i tid. Men den är ytterst ovanlig och man blir inte smittad på sjukhus. Inte på något sjukhus!

Ardalan var även med i morgonsändningen i TV4 dagen efter, men sedan dog nyheten ut. Sannolikt för att det egentligen inte var en nyhet. I alla fall inte den som journalisterna ville få den att vara. Det var, vad som kallas för en ”tidningsanka”. En tidningsanka som dock blev publicerad i över 50 media under ett dygn.

Och gissa om jag lärde mig mycket om presshantering den dagen!

Ingvor Farinotte,
presschef Danderyds sjukhus

I media från tiden med mördarbakterierna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.