– Att bara vara en medmänniska, som lyssnar och håller en hand, betyder mycket för en svårt sjuk patient.

I podden Akutsjukhuset berättar chefsjuksköterskan Charlotte Julius om artikeln i SvD som berörde så starkt att hon och hennes kollegor förändrade situationen och såg till att människor får ett mer värdigt slut.

Charlotte beskriver vardagen på avdelningen som ibland kan bli rätt kaotisk då många patienter, förutom sina medicinska problem, är dementa.

– När de kommer hit möts de av en helt ny miljö, som på många sätt kan vara skrämmande och öka deras förvirring, berättar Charlotte.

Personalen var duktig på akutsjukvård men saknade kompetens för att ta hand om dementa och förvirrade patienter – det ville Charlotte ändra på. Idag har alla fått utbildning via Silviahemmet vilket gör Danderyds sjukhus till det första, och än så länge det enda, akutsjukhuset med en vårdavdelning som är demenscertifierad. Det var stolta medarbetare som tog emot drottning Silvia när hon kom för att dela ut diplom till alla på avdelningen.

Att vara chef i vården

Charlotte berättar om hur hon ser på sin roll som chef för 40 personer på medicinkliniken. Hon tycker att det är för många möten och för lite tid med personalen och patienterna.

Jag var nästan ett barn själv. Men det kanske var min räddning, som gjorde att jag klarade av det. Idag, när jag har egna barn, tror jag inte att jag skulle klara det. Charlotte Julius

– Det är jätteviktigt att jag även arbetar med att vårda patienter, annars är det lätt att tappa den kompetensen. Det händer så mycket inom vården och för att hålla sig a jour behöver du jobba kliniskt då och då.

Charlotte säger i podden att hon älskar konfliktlösning. Det ser hon som en stor utmaning. Att bara släta över och gå vidare är inte Charlottes stil. En ödmjuk ledartyp – så beskriver Charlotte sig själv.

Att bara vara en medmänniska gör skillnad

Julen 2011 skrev SvD en artikel med rubriken ”En av fyra dör ensam på sjukhus”. Det blev upprinnelsen till projektet ”Volontärer på sängkanten”, initierat av läkaren Charlotte Thålin. Idag är det implementerat på hela kliniken och Charlotte Julius är ansvarig.

– Vi anlitade fem Röda Korset-volontärer med vårdbakgrund, som fick till uppgift att sitta med svårt sjuka patienter. Någon som lyssnar och klappar en kind eller bara håller en hand.

I podden får vi också höra volontären Inger Olofsson berätta om sin roll och vi får lyssna på ett tillfälle när hon sitter hos en äldre, svårt sjuk kvinna.

Vårdade förlossningsskadade barn som 18-åring

Charlotte började sin bana inom vården som undersköterska. 18 år gammal fick hon vårda barn med svåra förlossningsskador.

– Jag var nästan ett barn själv. Men det kanske var min räddning, som gjorde att jag klarade av det. Idag, när jag har egna barn, tror jag inte att jag skulle klara det.

Charlotte jobbade där under fem år. Under hela den tiden fanns det en liten flicka som betydde väldigt mycket för Charlotte. Som på ett sätt fortfarande lever kvar i Charlottes familj.

Mer om volontärarbetet på Danderyds sjukhus

Volontären vid sängkanten
En film om Lena Bergstrand – en av volontärerna på sjukhuset

Foto: Carin Wesström
Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

Sök på #prataomdöden för mer information om hur Danderyds sjukhus jobbar med vård i livets slutskede.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.