– Jag började jobba som undersköterska i mitten på 90-talet på ett äldreboende. Mest med de dementa eftersom det var roligast. Vi fick tag på en gammal hårtork som vi installerade i dagrummet och hade spadagar. Vi la håret på de boende med läggningsvätska och papiljotter och sedan satt de under hårfönen och bläddrade i damtidningar. Många hade mycket oro i kroppen men när de satt i hårtorken blev de lugna, kanske var det något minne som kom upp och gav ro.

Lyssna på avsnittet

Ladda ner avsnittet

Prenumerera på podden

iTunes | Andra podd-appar

Det berättar Malin Onishi som idag delar sin tid mellan tre tjänster på Danderyds sjukhus; sjuksköterska på vårdavdelning, AKA (adjungerad klinisk adjunkt) på njurmedicin- och infektionskliniken och som simuleringsinstruktör på Clinicum. Malin trivs bra med sina rotationstjänster. Ingen dag är den andra lik och det är något hon verkligen gillar med sitt arbete.

– Det är som att jag sitter på tre olika stolar. De jag arbetar med brukar skämta och fråga vilken hatt jag har på mig idag. Faktum är att alla mina hattar går in i varandra och gör att det blir en härlig kombination. Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.

I början på 90-talet stod Malin inför ett karriärval. Av naturen är hon nyfiken av sig och hon ville vidareutbilda sig. Valet stod mellan kontor och datorer som ansågs vara en framtidsbransch eller sjuksköterska. Hon gjorde en för- och emot-lista som resulterade i 7-2 för sjuksköterskeyrket och började på Sophiahemmets högskola. Ett val hon aldrig ångrat.

Foto: Cecilia Larsson Lantz
Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.