Till Hjärtklinikens akuta dagvårdsavdelning ”Hadva” kommer patienter som valts ut av akutens hjärtspecialist. Idén är att ge en bra service under patientsäkra förhållanden utan att behandla patienterna som sjukare än vad de egentligen är.

Klockan åtta på morgonen slår enhetsansvariga sjuksköterskan Marcus Karlsson upp portarna och börjar förbereda dagen. Två patienter som blev inskrivna igår kommer redan strax efter åtta för uppföljande prover. Undersköterskan Phyllis Munala och sjuksköterskan Emma Andersson jobbar på flera hjärtavdelningar men idag är de på ”Hadva”.

Dagen börjar med möte på akuten där man går igenom patienter och arbetssätt. Emma får direkt ta med sig en kvinna som kommit in under natten. Inne på avdelningen sätter processen igång. Phyllis tar fram instrument för ischemiövervakning. Resultatet av mätningen visas på dataskärmar – en numrerad och namnad rad per patient, förklarar Phyllis.

Sängarna behövdes

Läkaren Henrik Hellqvist kommer in till damen från akuten, sätter sig ner och låter henne berätta om vad som hänt och hur det känns. Under tiden förbereder Emma blodprovtagningen. Tanken var att alla patienter skulle sitta i sköna fåtöljer under tiden på akutdagvården, men många var trötta efter en natt på akuten eller av sina besvär så man satte in två sängar.

En patient från en vårdavdelning har kommit ner för transesofageal hjärteko och sjuksköterskan Elif Günyeli, som sköter detta, ger snabb information om vilka läkemedel han fått innan Phyllis kör ner honom till den elektiva dagvården där elkonvertering görs. Nästa patient kommer från akuten. Ännu en telemetri-övervakning sätts och registreras på datorn. Den nya patienten erbjuds kaffe och smörgås och man kan höra på hennes enorma tacksamhet att det var efterlängtat. Efter en stund i stolen är det dags för EKG och hon får flytta sig till britsen intill.

En månads arbete på en dag

Henrik Hellqvist ser över journalerna och ser till att ta hand om en patient i taget.

– Jag skriver in, ordinerar prover och läkemedel och läser på – vad är det här för patient? Tanken är att vårda klart patienten här. Vi avlastar både akuten och vårdavdelningarna och patienterna slipper läggas in i onödan. En utredning av bröstsmärta som ibland kunde ta över en månad förut kan vi nu oftast göra på en dag.

Phyllis ser över patientlistan; någon ska till röntgen, prover och EKG ska tas. Phyllis kom till hjärtavdelning 94 redan under sista terminen på undersköterskeutbildningen, och blev sedan kvar. Sju år senare trivs hon fortfarande jättebra.

– Det är så stort här och man lär sig saker hela tiden. Man få möta nya människor och jag är också glad över att även vi undersköterskor får möjlighet att jobba på en avdelning som denna.

Högt patientflöde

Fler patienter kommer. En som svimmat av oklar anledning, en annan med tryck över bröstet. Allt från män i 40-årsåldern till gamla damer som besökt sjukhuset både en och två gånger förut. En av de som kom på morgonen har röntgats och fått gå hem. Phyllis bäddar rent och gör plats för nästa. Under någon timme är alla platser upptagna. En dam ombeds komma tillbaka nästa dag för fler prover.

– Åk in till akuten i natt om du får problem, annars ses vi imorgon, säger Marcus när de säger hejdå.

Framåt kvällen är det tomt på hjärtklinikens akuta dagvårdsavdelning och Phyllis plockar i ordning och fixar sängar. Imorgon kommer annan undersköterska till avdelningen men Marcus är på plats som vanligt.

– Det här mellantinget mellan akutmottagning och vårdavdelning behövs verkligen, det spar tid och underlättar för alla inblandade. Jag kan tänka mig att det här arbetssättet kan spridas till andra verksamheter, säger han.

Foto: Carin Wesström

Läs mer om HADVA och om läkaren Henrik Löfmark som kom på idén.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.