Under hösten har 40 av sjukhusets undersköterskor deltagit i en utbildning som ska leda till förbättrad kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, för elever från vård- och omsorgsutbildningarna. Detta pilotprojekt är ett samarbete mellan Stockholms Läns Landsting personal och utbildning, Danderyds Sjukhus AB och Consensum Sollentuna Vård- och omsorgscollege. Nu är de första undersköterskorna klara med sin utbildning i handledarskap.

– Det har varit väldigt insiktsfullt att gå den här utbildningen. En av de saker som överraskade mest var hur mycket vi lärde oss om oss själva. Jag har alltid tänkt att jag bemöter andra som jag själv vill bli bemött, men mitt sätt passar kanske inte den jag möter. Ödmjukhet och förmåga att se andras personlighet är jätteviktigt när man ska lära ut, säger Jenny Wedebrand Lilja, undersköterska vid Medicinkliniken, och en av de som just avslutat handledarutbildningen.

Ta det på allvar

Under fyra heldagar har utbildningen pågått, men den har även inneburit en hel del förarbete med läsning och uppgifter på webben.

– Jag tycker att upplägget var bra men har också haft turen att ha en chef som verkligen inser vikten av vidareutveckling och som har kunnat låta mig göra en del studierna under arbetstid. Mitt tips till nästa gäng som ska gå utbildningen är att ta detta på allvar. Läs på och gör de förberedande uppgifterna så blir det mycket mer intressant och givande att ha diskussioner vid utbildningstillfällena.

Förhoppningen från centralt håll är att utbildningen ska bli permanent.

– Vi hoppas att pilotprojektet faller väl ut och på sikt kommer att ligga till grund för en gemensam modell för handledarutbildning riktad till undersköterskor i akutsjukvård inom Stockholms läns landsting, säger Kati Liljebäck, projektledare och utbildningssamordnare på Clinicum, Danderyds sjukhus.

Viktigt med feedback

Utöver de praktiska momenten och vikten av att ”se, höra, göra”, reflektera och diskutera fick de nyblivna handledarna ett råd som alla kan bära med sig – alltid:
– Ge kritik i enrum men beröm så att många hör, det är den bästa sortens feedback, avslutar Jenny.

Foto: Johan Adelgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.