Hallå där, Jenny Johnsson, friskvårdskonsulent, DS Hälsa – du arbetar med projektet Hållbart nattarbete. Vad är det?

– Det är ett pilotprojekt på medicinkliniken som vänder sig till deras nattpersonal. Projektet startade i februari och pågår i tre månader. Vi vet att nattarbete påverkar kroppen, eftersom den egentligen är inställd på sömn, men med små medel blir man bättre rustad att klara av dygnsförskjutningen. Vi vill ge enkla tips om mat, motion och sömn vid nattarbete som främjar medarbetarnas hälsa. Ett konkret tips är att begränsa sitt matintag mellan klockan 01-05 eftersom kroppen är inställd på sömn. Det är bättre att äta ett lättare mål vid klockan 23-24.

Hur genomförs projektet?

Jenny Johnson
Jenny Johnson, friskvårdskonsulent, DS Hälsa

Foto: Cecilia Larsson Lantz

– All nattpersonal och treskiftare erbjuds en hälsoundersökning och självskattning av hälsa inför och efter projektet.

– Vi håller en utbildning som handlar om mat, motion och sömn och vi erbjuder tre timmar med personlig tränare på sjukhusgymmet Lyftet. Innan nattpersonalende går på nattpasset får de en smoothie och det kommer finnas massagestolar på avdelningarna för en stunds massage eller en powernap.

Vad är målet?

– Vi vill ge nattpersonalen de bästa förutsättningarna för att orka och trivas med att arbeta natt. De cirka 80 medarbetare som är med i piloten är väldigt positiva, så det känns roligt och inspirerande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.