– Döden är oundviklig på ett akutsjukhus. Inte sällan är det vi läkare som är de sista som inser att en patient är döende. Ofta är det undersköterskorna som ser det först. Det är undersköterskorna som ser när patienten inte orkar äta längre, inte orkar sitta upp lika länge. Saker som inte syns på labblistan eller på röntgen.

Det berättar Johan Herlin Ejerhed som är specialistläkare i internmedicin på medicinkliniken på Danderyds sjukhus. Patienterna som Johan träffar är ofta äldre med blandade sjukdomstillstånd, men ”äldre multisjuka” är en benämning som Johan värjer sig mot.

– Ett alternativt begrepp som har dykt upp på sistone är ”frailty”, alltså ”skörhet” på svenska. Den sköra patienten. Jag tycker att det är ett bättre ord. Det finns ingen enhetlig definition på vad en skör patient är men det handlar om att kroppen på grund av ålder förlorat sin reservkapacitet.

Konsten att se hela människan

Johan Herlin Ejerhed pratar om vikten av att se hela patienten utifrån ett helikopterperspektiv. Det finns ofta patienter som kommer in akut i samband med en akut försämring, inte sällan äldre från ett boende. Att i dessa situationer se till hela patienten och inte reflexmässigt börja behandla. Kanske patienten tacklat av allt mer under den senaste tiden, är det till och med en döende patient som kommit in? Att då påbörja behandling vore att förlänga ett döende inte ett liv.

Johan Herlin Ejerhed delar med sig av sina tankar om dagens patienter och sjukvård, om de likheter han ser mellan sina barn och de patienter han möter och om sin avstickare till Handelshögskolan och näringslivet.

Sök på hashtaggen #prataomdöden för mer information om hur Danderyds sjukhus arbetar med vård i livets slutskede.

Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

En kommentar om “Förläng livet, inte döendet

  1. Enastående! Viktigt att prata om sånt….det kan lätt glömmas i denna teknologiska och i ständigt rörelse sjukvård.
    Vi läkare har svårt för döden, paradoxalt!!
    Samtidigt är vi människor som ”arbetar” med andra människor 🙂
    En ren nöje att lyssna på poddavsnittet!!!!!!!
    Camilla Di Battista läkare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.