Det råder högt tempo inom akutsjukvården, och det kräver både kompetens, ork och empati. För att möta svårt sjuka eller skadade patienter och anhöriga i kris behövs ett känslomässigt engagemang, men många faktorer påverkar vår förmåga att upprätthålla det. När orken och empatin brister kan det leda till en ”empatitrötthet” som kallas compassion fatigue.

– Compassion fatigue är ett ganska nytt begrepp i Sverige men i USA har forskare studerat fenomenet sedan 70-talet. Vi har jämfört de tidigare studierna för att se varför vissa drabbas, säger specialistsjuksköterskan Linda Fantenberg, medicinakuten, som tillsammans med Annikki Bring Beckman från Karolinska Solna, har tittat närmare på vad compassion fatigue egentligen är och vad man kan göra åt det.

Hur skiljer sig fenomenet mot ”vanlig” utbrändhet?

– Man kan säga att parallellt med klassiska stressymptom så tar den som drabbbats också med jobbet hem, ältar och har svårt att släppa jobbiga händelser. Det kan uttrycka sig som att man drar sig undan på jobbet för att slippa uppleva och/eller påminnas om de svåra situationerna.

På arbetsplatser där medarbetarna känner sig trygga och har möjlighet att påverka är risken mindre att drabbas av compassion fatigue.

Kan vem som helst drabbas?

– Ja egentligen, men vi har sett att arbetsmiljön spelar väldigt stor roll. På en arbetsplats där du känner dig trygg i din roll och i ditt team, har stöd av din chef och har möjlighet till inflytande och att påverka, är risken mindre. Sen är det en kulturfråga vad man anser vara en bra arbetsplats – vi såg bland annat att det fanns skillnader mellan till exempel Asien och Europa.

Hur undviker vi att medarbetare drabbas?

– Utöver att jobba med arbetsplatsmiljön är det viktigt att uppmärksamma fenomenet och ge tid till samtal mellan kollegor. Under vår arbetsdag kastas vi mellan livräddning och nageltrång och vi behöver andrum för att kunna lämna jobbet på jobbet.

Vad hoppas du på i framtiden?

– Givetvis att vi ska hamna i motsatsen ”compassion satisfaction” – men på vägen dit skulle det vara intressant med svensk forskning kring detta, höra vilka erfarenheter som finns bland svenska sjuksköterskor.

Vanliga orsaker till compassion fatigue:

  • Psykosociala faktorer – etiska dilemman och psykiskt krävande arbetsuppgifter
  • Traumatisering – att ofta möta lidande och död
  • Arbetsplatsrelaterade faktorer – hög arbetsbelastning, brist på stöd från chefer, utebliven teamkänsla
  • Demografiska faktorer – ung ålder och kort arbetslivserfarenhet.
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.