Hösten 2016 gjorde Elin Ceric, sjuksköterska på Endoskopimottagningen, ett studiebesök på Gastrocentrum, Huddinge sjukhus. Där berättade personalen att de använde sig av en checklista som en av sjuksköterskorna, Hanna Dubois, hade tagit fram. Checklistan satt uppe på alla skopirum i stort format, lätt att se både för patienter och personal.

Elin och hennes kollegor blev inspirerade och vill testa listan på sin enhet på Danderyds sjukhus.

– Vi kände ett behov av en sådan här lösning då vi tidigare haft vissa problem. Till exempel pratade sjuksköterskan och patienten innan skopisten kom in i rummet, och informationen som patienten gav sköterskan fick hen sedan upprepa då skopisten ställde samma frågor, förklarar Elin Ceric.

Personcentrerad vård

Checklistan bygger på WHO:s checklista som används på många operationsavdelningar men har anpassats efter verksamheten på en endoskopienhet. Att arbeta med checklistan underlättar inte bara för personalen, den bidrar även till en personcentrerad vår då patienten är med i samtalet hela tiden.

– När checklistan används sammanfattar sjuksköterskan informationen och pratar med patienten; ”du har berättat för mig att du står på Waran…” Skopisten lyssnar och har sedan möjlighet att ställa egna frågor till patienten, som i sin tur blir tillfrågad om hen har något att tillägga. På så vis minskar vi risken för missuppfattningar som kan uppstå när information ska gå mellan flera olika personer, säger Elin.

Arbetet med checklistan är fortfarande nytt men förhoppningen är givetvis att listan ska underlätta för alla inblandade, inklusive patienten.

Nyfiken på hur checklistan ser ut och fungerar – eller på att prova på ditt jobb? Kontakta Elin Ceric på elin.ceric@sll.se

Är du intresserad av att jobba inom verksamhetsområdet kirurgi-urologi? Här finner du de tjänster som just nu är lediga.
Välkommen!

Foto: Johan Adelgren
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.