– Min studievägledare tyckte inte att jag skulle bli sjuksköterska. Jag hade för bra betyg…

Så inleder sjuksköterskan Jenny Ingvarsson sin berättelse i podden Akutsjukhuset. Sedan tre år jobbar hon natt på Danderydsakuten och tycker idag, 22 år senare, att han var en riktig idiot den där studievägledaren.

I avsnittet berättar sjuksköterskan Jenny Ingvarsson om de avgörande händelserna som leder fram till fram till beslutet att jobba i vården.

– Jag brukar säga att jag kan tacka min cancer för att jag ändå blev sjuksköterska till sist.

Öppet och gripande berättar Jenny om när hon vårdade sin mamma i slutskedet av hennes cancer. Och hur hon redan då kände att vårda var naturligt för henne. Något hon var bra på.

Efter mammans död upptäckte Jenny en knöl på bröstet och förstod att även hon drabbats. När hon till slut blev friskförklarad, och dessutom fick ett avgångsvederlag från sin dåvarande arbetsgivare, hade hon sin plan klar. 35 år gammal satt hon återigen i ett klassrum. Den här gången för att utbilda sig till sjuksköterska.

Akuten by night

Jenny berättar om hur livet på en akutmottagning kan se ut under natten. Där tar man emot patienter med allt ifrån näsblod till hjärtstillestånd. Och växlar mellan att bara vara en medmänniska till att rädda liv.

– Jag lever inte för helgen, och inte för semestern. Jag lever och möter hela världen varje natt.

– Jag tror att det är skillnad att jobba här på natten. Vi ser mer förgiftningar, mer fylla och skador från slagsmål och våld. Men även mer ångest, oro och ensamhet.

Lyssnaren får följa Jenny under en natt, när hon möter patienter och kollegor. Hon berättar om triagen, dvs hur man bedömer en patients tillstånd och avgör hur snabbt den behöver träffa en läkare.

Från lugnet till stor dramatik

– Natten på akuten är både lugn och hektisk. Det kan vara superlugnt länge, men sedan kommer det in två, tre larm på en gång, berättar Jenny.

Och när larmen går är det bråttom. Ofta en fråga om liv eller död. Ett läkarteam samlas på någon minut och står klara att ta emot patienten när ambulansen kommer in. Ofta är det en anhörig med. Den får stöd av en undersköterska eller sjuksköterska, sk anhörigstödjare. En funktion som undersköterskan Pernilla Eidenberg infört på akuten. Och som än så länge bara finns här på Danderyds sjukhus.

Aldrig ångrat sitt val

Jenny ville bli sjuksköterska när hon var 18 år. Hennes studievägledare tyckte att hon, med sina fina betyg, skulle bli någonting ”bättre” – inom IT. Men efter 11 år i den branschen skolade hon om sig till sitt drömyrke:

– Jag har aldrig trivts så bra med mitt liv som jag gör nu. Jag känner aldrig ”fan vad tråkigt” när jag åker in till jobbet, som jag kunde göra förut. Jag lever inte för helgen, och inte för semestern. Jag lever och möter hela världen varje natt.

Intresserad av att arbeta på akuten? Läs mer om vilka lediga tjänster vi har just nu.

Foto: Cecilia Larsson Lantz
Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.