– I dag den 30 november, när det här publiceras, så går jag i pension. Ett perfekt tillfälle för mig att berätta min personliga historia. Om mig själv och om Danderyds sjukhus, om hur jag kom hit som underläkare och så småningom blev chefläkare.

Så inleder Carl-Göran Ericsson chefläkare och nybliven pensionär sitt program. Följ med på hans resa från barndomens Dalarna till högsta ledningen på Danderyds sjukhus. Hela 36 år har han varit anställd på sjukhuset.

– Ibland får jag frågan varför jag blev läkare. Då tänker jag på pappa som var läkare och som lärde mig matsmältningskanalen på latin när jag var fem år gammal. Esofagus, ventrikel, duodenum, jejunum, ileum, colon och rektum fick jag rabbla inför släkt och vänner och alla sa: ja, du ska väl gå i pappas fotspår.

Och så blev det. Carl-Göran utbildade sig på Karolinska och kom till Danderyds sjukhus som underläkare från Serafen. Det var 1980 och han minns det som ganska slitsamma år med stort ansvar. Långa jourpass upp till 32 timmar i sträck. Stressen att bli väckt vid fyra på morgonen efter att ha sovit en halvtimme. Larm om hjärtstillestånd på väg in till akuten. Att ge svåra besked till anhöriga var tufft många gånger och att hantera de egna känslorna. Som den gången då en tolvårig flickas liv inte gick att rädda och Carl-Göran fick ta hand om föräldrarna.

– Att hålla om och försöka ge en gnutta trygghet i kaoset. Efter en timme lämnade jag infektionsavdelning fyra, gick in i huvudbyggnaden och in i en hiss som stannade mellan två våningar. Där någonstans, fast mellan våning fyra och fem, brast det för mig. Jag stod ensam i hissen och grät.

Många dagar har passerat på sjukhuset sedan dess och Carl-Göran har rensat sitt skrivbord på Danderyds sjukhus för sista gången och nu delar han med sig av personliga minnen. Han berättar om människor som inspirerat, om livet som läkare och om hur hans egen kropp helt plötsligt sa ifrån den där kalla söndagen i januari. Carl-Göran avslöjar också sin, kanske något överraskande, metod för att bli lugn inför ett spänt möte och en hel del andra historier som rymmer ett spännande yrkesliv.

Foto: Carin Wesström
Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

4 kommentar om “En grand old man med stil drar sig tillbaka

  1. Härligt ”sommarprat”, skulle absolut platsa i sommar i P1.
    Roligt att få ta del av din resa.
    Tack för mycket bra sammarbete

  2. Du har varit en inspirerande förebild, en god samarbetspartner och ett klokt bollplank. Lars Räv började en bra trend som du förvaltat, utvecklat och fört vidare genom ditt goda ledarskap.
    Jag önskar dig en väldigt lycklig pension!

  3. En härlig berättelse Calle! En stor livsgärning tack vare den person du är och att du stannat kvar på Danderyds sjukhus under så många år. Undrar hur många inom sjukvården framöver, som stannar på samma arbetsplats i flera decennier, som du gjort med glädje, ansvar och framåtanda ….. Önskar dig och de dina allt gott framöver Calle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.