Med bidrag från Arbetsmiljölyftet kunde verksamhetsområdet anestesi- och intensivvård på Danderyds sjukhus under 2015 börja med skanners för elektronisk identitetskontroll i samband med blodtransfusioner.

Vid blodtransfusioner är säkerheten enormt viktig och ett misstag kan i värsta fall leda till dödsfall. Tidigare har blodet registrerats på flera ställen vilket kunde skapa stress och oro för personalen. I och med skanningen på anestesi- och intensivvård minskar risken för misstag. Skannrarna påminner om de som finns i mataffären men dessa är betydligt mer avancerade och anpassade för medicinskt bruk.

Att få pengar från Arbetsmiljölyftet har verkligen bidragit på fler sätt, tycker Rosalba degl’Innocenti, tidigare chefsjuksköterska på anestesi- och intensivvård, nuvarande enhetschef för anestesi- och smärtmottagningen.

– Dels betyder det mycket att få ekonomiska möjligheter att avsätta tid för personal och att köpa in utrustning. Dels blir det en större genomslagskraft när vi jobbar mot mål som ska redovisas, förklarar hon.

Stoppskylten visar om något är fel

När en blodtransfusion ska genomföras skannas först mottagarens personliga streckkod (id-bandet), sedan blodpåsens streckkod. Om någon av de skannade koderna inte överensstämmer lyser en stor röd stoppskylt på skärmen. Om alla uppgifter stämmer visas en grön okej-symbol.

Idag kräver Socialstyrelsen 100 % spårbarhet och återrapportering av blodprodukter, och ett system med skannrar gör det möjligt att uppnå detta krav.

Risken för misstag är minimal och om datasystemet skulle gå ner återgår man bara till att hantera blodet på det ”gamla” manuella sättet. Det är ingen ny uppfinning, det här. På bland andra Halmstad sjukhus har man skannat streckkoder under en längre tid, så att det innebär fördelar vet man redan.

Finns det inga nackdelar med att skanna blod och patienter?

– Nej, faktiskt inte. Hanteringen av blodet blir säkrare, personalen känner mindre stress vilket också givetvis leder till en högre patientsäkerhet och bättre arbetsmiljö, säger Rosalba degl’Innocenti, som hoppas att blodskanning snart ska införas över hela sjukhuset.


Under 2014–2017 satsar Stockholms läns landsting 150 miljoner kronor på projektet Arbetsmiljölyftet. Sedan 2014 har Danderyds sjukhus hittills beviljats pengar för 13 projekt. Totalt har sjukhuset fått 11,7 miljoner kronor för dessa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.